Vesti
Ratni zločini

SAD i Nemačka pozvale Prištinu na saradnju sa Specijalnim sudom

Sjedinjene Američke Države i Nemačka očekuju od pojedinaca i institucija na Kosovu da sarađuju sa Specijalnim sudom za ratne zločine OVK, prenosi Zeri.
SAD i Nemačka pozvale Prištinu na saradnju sa Specijalnim sudom
Evropol (Tanjug)

Predstavnici SAD su dali punu podršku funkcionisanju Specijalizovanih komora u okviru svog mandata i u skladu sa Ustavom, naveo je ovaj prištinski list.

Nemačka ambasadorka na Kosovu Angelika Fic izjavila je za prištinski dnevnik da odluke koje proizilaze iz sudskih procesa treba da budu prihvaćene od, kako je navela, “pravne države”.

Ambasadorka je rekla i da za pokretanje rada ovog suda nije potrebno da se čeka na formiranje institucija na Kosovu, jer će biti optuženi pojedinci i oni koji nisu nosioci funkcija.

S druge strane, političke partije na Kosovu navele su da, bez obzira na to da li se slažu, ili ne sa formiranjem suda, njegov rad ima zakonsku osnovu i kao takav biće poštovan, piše Zeri.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020