Vesti
Ratni zločini

Sabit Geci pušten na lečenje

Članu takozvane Dreničke grupe, Sabitu Geciju, koji izdržava petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva pritvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije, tokom rata na Kosovu i Metohiji kazna je suspendovana na tri meseca.
Sabit Geci pušten na lečenje
Sabit Geci (Foto Birn)

Odluku o suspenziji donelo je Ministarstvo pravde Kosova, zbog toga što je Geciju, kako se navodi, potrebno medicinsko lečenje. Geciju je i oktobra 2015. suspendovana zatvorska kazna, na isti vremenski period i iz istog razloga.

“Suspenzija je dozvoljena na period od tri meseca, zbog pružanja medicinskog tretmana, i nakon isteka od tri meseca, od dana donošenja ove odluke, osuđenik je dužan da se vrati na izvršenje kazne” navodi se u odluci koju je 16. februara potpisala ministarka pravde Kosova, Durata Hodža, prenosi Insajderi, koji je objavio i fotografiju odluke.

Odluka je, kako se dalje dodaje, doneta na osnovu preporuke generalnog direktora Popravne službe Kosova, Sokolja Zogaja, a na predlog lekarske komisije koja je pregledala Gecija.

Geci je u obavezi da svakog meseca o svom zdravstvenom stanju obaveštava Popravnu službu Kosova, dodaje isti portal.

Sabit Geci je 29. jula 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika na severu Albanije tokom 1998-1999, ali je istraga protiv njega počela još 2002.

Gecaju je, potom, suđeno i u okviru predmeta Dreničke grupe, ali je 27. maja 2015. tokom tog suđenja on oslobođen optužbi za ratne zločine u zatvoru OVK U Likovcu, 1998. i 1999. godine.

Geci se teretio da je u saučesništvu sa još jednim od članova Dreničke grupe, Sahitom Jašarijem, i još nekoliko pripadnika OVK, ubio policajca Ivana Bulatovića, odsecanjem glave motornom testerom.Ostale vesti

Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021
Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Treći svedok u predmetu protiv Saljiha Mustafe pred Specijalnim sudom u Hagu izjavio "da je tučen i zlostavljan na različite načine".

  • 04.10.2021