Vesti
Ratni zločini

Resursni centar za nestala lica: Nismo zadovoljni radom ni domaćih, ni institucija u Briselu

Resursni centar za nestala lica danas je obeležio pet godina rada. RCNL je multietnička, krovna organizacija nastala sa ciljem da članovima porodica nestalih pruži podršku u taganju za najmilijima kroz razmenu informacija, lobiranje pred relevantnim institucijama. Članovi su predočili javnosti probleme sa kojima se susreću, kao i svoj učinak za sve ove godine.
Resursni centar za nestala lica: Nismo zadovoljni radom ni domaćih, ni institucija u Briselu
Obeležavanje petogodišnjice rada RCNL (Foto Kim)

Bajram Ćerkinaj, Izvršni direktor RCNL, je kazao da je za pet godina mnogo toga postignuto, ali ne i ono što je najvažnije, a to je rešavanje sudbine još 1621 nestale osobe.

“Imamo jednu zabrinutost, jer je mnogo članova porodice otišlo, preminulo, a ništa nisu saznali o svojim nestalim članovima. Preko 25 članova Udruženja je umrlo i nikada nisu došli ni do kakvih informacija. Imamo mnogo toga nedovršenog“, kazao je Ćerekinaj.

Iako je pitanje nestalih pokrenuto i na najvišem političkom nivou, u pregovorima koji se vode u Briselu, članovi Resursnog centra su nezadovoljni. Smatraju da ništa nije postignuto.

“Osnova i cilj RSNL je pomirenje poserbno mladih i suoćavanje sa prošlošću. Nismo zadovoljni radom ni domaćih institucija, niti onih iz Brisela. Ne radi se ono što se priča, rekli smo što dalje politika od ovog pitanja. Nema sluha za problematiku porodice“, istakao je Ćerkinaj.

On je kazao da je rad RCNL-a olakšan nako što je Euleks ustupio značajnu dokumentaciju za rasvetljavanje sudbine pojedinih nestalih lica.

“Svojim radom pomažemo i strane i domaće institucije. Apelujemo da se radi na iskopavanju grobnica, kao i da porodice budu informisanije“.

Negovan Mavrić jedan od osnivača ove organizacije ističe da je Resursni centar spojio ono što se smatralo nemogućim, a to su porodice nestalih i ubijenih na Kosovu, različite nacionalnosti.

“Ko što znate za pet godina postojanja ovog Resursnog centra preko dve hiljade članova je prošlo kroz ovu organizaciju. Preko 700 sastanaka je održano, i nikada nije zabeležen ni jedan incident. Ovde su okupljeni Romi, Aškalije, Srbi, Albanci“, kazao je Mavrić.

On je posebno naglasio da je cilj da se mladima objasni šta se desilo u prošlosti kako ne bi to ponovili i u budućnosti.

“U radu nailazimo na opstrukcije, jer mnogima ne odgovara ono što mi radimo. Mi nastojimo da ih ubedimo da greše, i za to dobijamo podršku od organizacija iz Beograda. Gospodin Bajram je prtedložio da se i u Beogradu napravi spomen ploča posvećena nestalima bez ikakvih nacionalnih i državnih obeležja“, kazao je Negovan Mavrić.

Jasmina Živković više od dvadeset godinama traga za svojim ocem koji je nestao u školi u kojoj je radio do ratnih sukoba. Kazala je da joj je bilo teško da se pridruži ovakvoj organizaciji i da je trebalo vremena da shvati njen značaj.

“Pre formiranja RSNL porodice nestalih su shvatile da ne mogu ništa same da postignu i da ne mogu da dođu ni do kakvih informacija koje su bitne. Porodicama je kroz ovo udruđenje olakšan pristup informacijama i olakšan je pritisak na institucije koje su bitne u procesu rešavanja slučaja nestalih lica“, kazala je Živkovićeva.

Obeležavanju godišnjice rada Resursnog centra prisustvovali su predstavnici Britanske i Švajcarske ambasade na Kosovu koje i danas podržavaju rad ovog centra.

Osnivanje i rad RCNL podržali su i misija Ujedinjenih nacija na Kosovu, Američka ambasada na Kosovu, Međunarodni komitet Crvenog Krsta i Međunarodna komisija za nestala lica.

 

 

 

 Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022