Vesti
Ratni zločini

"Rešiti sudbinu nestalih što pre"

Kosovski predsednik Hašim Tači apelovao je da se što brže rasvetli sudbina nestalih lica, bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost i profesionalno opredeljenje.
Hašim Tači (Foto Kim)

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da to zahteva da istina i pravda "što pre stignu u zemlju".

Tači je istakao da deo dokumentacije o nestalim osobama još jednom pokazuje da među nestalima ima ne samo pripadnika svih etničkih zajednica i osoba svih uzrasta, već da su tu i ljudi svih zanimanja, poljoprivrednici, lekari, nastavnici, novinari.

"Apelujem još jednom da se što brže rasvetli sudbina svih nestalih, bez obzira na njihovu etničku, versku ili profesionalnu pripadnost. Pomirenje među narodima zahteva iskrenost, istinu i pravdu", napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema njegovim rečima, "niko to ne zaslužuje više od porodica nestalih osoba".Ostale vesti

Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021
Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

  • 17.11.2021