Vesti
Ratni zločini

Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku

Posebno odeljenje Apelacionog suda delimično je usvojilo žalbu odbrane bivšeg komandanta OVK, Remzija Šalje (Remzi Shala), osuđenog za ratni zločin i prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prizrenu na četrnaest godina zatvora preinačilo je na deset godina, prenosi prištinska Koha.
Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku
Remzi Šalja (Foto Infokus)

Odluka Apelacionog suda da ublaži kaznu zasniva se na tome da je optuženi osuđen za uzimanje taoca, ali ne i za ubistvo.

S tim u vezi, po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je precenio otežavajuće okolnosti koje su uticale na visinu izrečene kazne.

U konkretnom slučaju, kako prenosi prištinska Koha, primenjuje se Krivični zakonik Jugoslavije, koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, kao povoljniji zakon za okrivljenog, zato što je maksimalna kazna predviđena ovim zakonom 15 godina zatvora ili u najtežim okolnostima 20 godina zatvora.

Bivši komandant jedinice OVK, Remzi Šalja, koji je u ratu bio poznat po nadimku „Crvena jabuka”, osuđen je u prvostepenom postupku 3. jula 2019. u Prizrenu zbog ratnog zločina, na 14. godina zatvora, javio je tada BIRN.

Šalja je proglašen krivim za otmicu Hadžija Petrešija iz sela Dulje, koje se nalazi na području Suve Reke. Petreši je pronađen mrtav nekoliko dana posle otmice.

On je tada na sudu, kako je preneo BIRN, rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

Šalja je inicijalno pred sudom u Prizrenu trebalo da se pojavi u januaru, a tada je i pozvan na razgovor od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu. Međutim, kako su tada preneli kosovski mediji on se nije pojavio ni u Prizrenu, ni u Hagu, već se krio u Albaniji.

Šalja je potom uhapšen u martu mesecu po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu, kada mu je određen i tridesetodnevni pritvor.

U više navrata je izjavljivao da se neće pojaviti u Hagu, jer ne veruje Specijalizovanim većima Kosova, međutim, kako je BIRN tada pisao, Specijalno tužilaštvo ga je ipak potom saslušavalo dva dana.

 Ostale vesti

Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021
Svedok povukao optužbe protiv Hašima Tačija
Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, povukao je u utorak optužbe protiv Hašima Tačija.
  • 05.05.2021
Kadri Veselji privremeno na Kosovu
Bivši predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji, pušten je privremeno iz Haga gde je u pritvoru kao osumnjičeni za ratne zločine. Vest je za "Klan Kosova" potvrdila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.
  • 03.05.2021