Vesti
Ratni zločini

Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku

Posebno odeljenje Apelacionog suda delimično je usvojilo žalbu odbrane bivšeg komandanta OVK, Remzija Šalje (Remzi Shala), osuđenog za ratni zločin i prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prizrenu na četrnaest godina zatvora preinačilo je na deset godina, prenosi prištinska Koha.
Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku
Remzi Šalja (Foto Infokus)

Odluka Apelacionog suda da ublaži kaznu zasniva se na tome da je optuženi osuđen za uzimanje taoca, ali ne i za ubistvo.

S tim u vezi, po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je precenio otežavajuće okolnosti koje su uticale na visinu izrečene kazne.

U konkretnom slučaju, kako prenosi prištinska Koha, primenjuje se Krivični zakonik Jugoslavije, koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, kao povoljniji zakon za okrivljenog, zato što je maksimalna kazna predviđena ovim zakonom 15 godina zatvora ili u najtežim okolnostima 20 godina zatvora.

Bivši komandant jedinice OVK, Remzi Šalja, koji je u ratu bio poznat po nadimku „Crvena jabuka”, osuđen je u prvostepenom postupku 3. jula 2019. u Prizrenu zbog ratnog zločina, na 14. godina zatvora, javio je tada BIRN.

Šalja je proglašen krivim za otmicu Hadžija Petrešija iz sela Dulje, koje se nalazi na području Suve Reke. Petreši je pronađen mrtav nekoliko dana posle otmice.

On je tada na sudu, kako je preneo BIRN, rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

Šalja je inicijalno pred sudom u Prizrenu trebalo da se pojavi u januaru, a tada je i pozvan na razgovor od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu. Međutim, kako su tada preneli kosovski mediji on se nije pojavio ni u Prizrenu, ni u Hagu, već se krio u Albaniji.

Šalja je potom uhapšen u martu mesecu po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu, kada mu je određen i tridesetodnevni pritvor.

U više navrata je izjavljivao da se neće pojaviti u Hagu, jer ne veruje Specijalizovanim većima Kosova, međutim, kako je BIRN tada pisao, Specijalno tužilaštvo ga je ipak potom saslušavalo dva dana.

 Ostale vesti

Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020
Tom Gaši: Optužnica protiv Tačija i Veseljija je faktički podignuta
Objavljivanje optužnice od strane Specijlaizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti znači da je optužnica već podignuta, kaže za RTV Kim advokat Tom Gaši.
  • 24.06.2020