Vesti
Ratni zločini

Rekom: Zemlje SFRJ da prestanu sa skrivanjem podataka o masovnim grobnicama

Nevladina organizacija Rekom mreža pomirenja (RMP) ocenila je da je u zemljama nekadašnje SFR Jugoslavije pitanje nestalih "ekstremno politizovano" i pozvala vlade tih zemalja da prestanu sa politikama skrivanja podataka i dokumenata o masovnim i pojedinačnim grobnicama.
Rekom: Zemlje SFRJ da prestanu sa skrivanjem podataka o masovnim grobnicama
Eshumacija posmrtnih ostataka nestalih lica (Foto Rojters)

Rekom je u saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih ocenio da se u zemljama nekadašnje Jugoslavije stvara kultura javne tišine o masakrima i ubistvima nakon kojih su nestajala tela žrtava, „čime je nestajao presudni fizički simbol sećanja na mrtve“.

„Rekom podseća da još uvek nisu otkiveni posmrtni ostaci 1.608 ubijeniih na području Srebrenice u julu 1995. godine, 370 u Vukovaru u novembru 1992. godine, 50 u Kraljane na Kosovu u aprilu 1999. godine, 16 u Dojnicama nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo. Među nestalim (11.364) najviše je muškaraca između 30 i 50 godine, i preko 1.000 žena i dece“, navodi se u saopštenju.

Rekom je pozvao vlade postjugoslovenskih zemalja, nacionalne institucije i komisije za nestala lica da prestanu sa politikama skrivanja podataka i dokumenata o grobnicama, sa namernim odugovlačenjem ekshumacija poznatih lokacija masovnih grobnica i da reše problem identifikacije posmrtnih ostataka koji se drže u mrtvačnicama.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023