Vesti
Ratni zločini

Redžep Seljimi se izjasnio da nije kriv

Nekadašnji član Glavnog štaba OVK Redžep Seljimi izjasnio se da nije kriv za ratne i zločine protiv čovečnosti za koje je optužen pred Specijalnim sudom u Hagu.
Redžep Seljimi se izjasnio da nije kriv
Redžep Seljimi (Foto prt.scr)

Seljimi je kazao da je optužnica protiv njega netačna i nepravdena, ali da će se pred ovim sudom boriti da se dokaže istina.

“Ne osećam se krivim ni pojednoj od tačaka optužnice”, rekao je Seljimi.

Na insistiranje sudije da pojasni kako se izjašnjava, Seljimi je rekao: “Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj tački optužnice”.

Seljimi je poslednji iz “četvorke” optuženih bivših lidera OVK koji se pojavio pred Specijalizovanim većem u Hagu.

Iako je imao pravo od 30 dana za izjašnjavanje o krivici, Seljimi je to pravo iskoristio odmah danas.

Optuženi je uhapšen na Kosovu 5. novembra i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu. On, kao i njegovi „saborci” Hašim Tači, Jakup Krasnići i Kadri Veselji optuženi su za ratni i zločin protiv čovečnosti. Sudiće im se na osnovu optužnice u deset tačaka.

Sudski službenik je zatim Seljimiju pročitao tačke iz potvrđene optužnice: progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisilne nestanke lica.
Krivična dela učinjena su počinjena na više mesta na Kosovu i severu Albanije a bila su uperena prema civilima, onima koji su imali veze sa državnim institucijama SR Jugoslavije, da nisu podržavali ciljeve OVK a kasnije osnivanje privremene vlade Kosova, predstavnicima DSK, Srbima, Albancima, Romima i drugim licima.

Prilikom obraćanja sudu, Seljimi je naglasio da je kao poslanik bio protiv usvajanja ovog suda, ali je ipak naglasio da će se u njemu boriti da dokaže istinu.

“Ja sam kao član parlamenta bio protiv osnivanja ovog suda, ne kao izraz pravičnosti, naprotiv, mi smo hteli da se pravda vrši i da je vrše institucije na Kosovu”.

Podsetivši da je Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tužila Kosovo za nelegitimnost proglašenja nezavisnosti, Seljimi je kazao da je taj sud odlučio u prilog Kosova.

“Prema tome mi mislimo da nije trebalo da se osnuje sud. Ali ovaj sud je činjenica. Ja se ovde nalazim ne kao član parlamenta koji se protivio sudu, već kao pripadnik OVK i jedan od osnivača OVK i ovde sam optužen na osnovu optužbi koje je izneo tužilac a vi ste potvrdili. Naše uloge ovde su suprotne, mi smo suprostavljene strane, ali želim da vas uverim da je cilj da se utvrdi istina i pravda. Video sam optužnicu koju je tužilac izneo, to je vrlo ozbiljna optužnica i veoma je nepravedna po mene, ona je netačna i nepravedna je prema borbi OVK i protiv mog naroda, a vi ste je potvrdili. Mi ćemo pokazati da smo se borili za slobodu, naša borba je bila čista i pravična i ja ću nastaviti da se borim”, kazao je Seljimi.

On, kao i njegovi prethodnici ponovio je da je Srbija ta koja je počinila genocid na Kosovu, te da je on samo obavljao svoju dužnost građanina Kosova.

“Ja sam samo čovek koji se borio za oslobođenje. Ja sam započeo borbu sa Ademom Jašarijem i mi smo svoju borbu završili sa genelarom Klarkom i Nato-om”, kazao je bivši komandant OVK.

Seljimija će u daljem postupku pred sudom braniti advokat Dejvid Jang koji danas nije bio u sudnici zbog, kako su naveli, situacije oko kovida-19.

Jedan od branilaca, advokat Kars, kazao je da će odbrana zahtevati privremeno puštanje na slobodu.

“Mi ćemo podneti zahtev za privremeno puštanje na slobodu, nećemo učiniti to danas već u narednom periodu. Pritvor ili hapšenje treba da se nalože samo kada za to postoje jaki osnovi, kada postoji rizik bekstva. Mi svi znamo da je moj klijent sarađivao, rekao je branilac Kasr, rekavši da ne postoji rizik od bekstva pošto se Seljimi predao sam.

Takođe je rekao da nema nikakvih indikacija da Seljimi uticao na svedoke ili uništavo dokaze.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021