Vesti
Ratni zločini

Redžep Seljimi se izjasnio da nije kriv

Nekadašnji član Glavnog štaba OVK Redžep Seljimi izjasnio se da nije kriv za ratne i zločine protiv čovečnosti za koje je optužen pred Specijalnim sudom u Hagu.
Redžep Seljimi se izjasnio da nije kriv
Redžep Seljimi (Foto prt.scr)

Seljimi je kazao da je optužnica protiv njega netačna i nepravdena, ali da će se pred ovim sudom boriti da se dokaže istina.

“Ne osećam se krivim ni pojednoj od tačaka optužnice”, rekao je Seljimi.

Na insistiranje sudije da pojasni kako se izjašnjava, Seljimi je rekao: “Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj tački optužnice”.

Seljimi je poslednji iz “četvorke” optuženih bivših lidera OVK koji se pojavio pred Specijalizovanim većem u Hagu.

Iako je imao pravo od 30 dana za izjašnjavanje o krivici, Seljimi je to pravo iskoristio odmah danas.

Optuženi je uhapšen na Kosovu 5. novembra i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu. On, kao i njegovi „saborci” Hašim Tači, Jakup Krasnići i Kadri Veselji optuženi su za ratni i zločin protiv čovečnosti. Sudiće im se na osnovu optužnice u deset tačaka.

Sudski službenik je zatim Seljimiju pročitao tačke iz potvrđene optužnice: progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistva i prisilne nestanke lica.
Krivična dela učinjena su počinjena na više mesta na Kosovu i severu Albanije a bila su uperena prema civilima, onima koji su imali veze sa državnim institucijama SR Jugoslavije, da nisu podržavali ciljeve OVK a kasnije osnivanje privremene vlade Kosova, predstavnicima DSK, Srbima, Albancima, Romima i drugim licima.

Prilikom obraćanja sudu, Seljimi je naglasio da je kao poslanik bio protiv usvajanja ovog suda, ali je ipak naglasio da će se u njemu boriti da dokaže istinu.

“Ja sam kao član parlamenta bio protiv osnivanja ovog suda, ne kao izraz pravičnosti, naprotiv, mi smo hteli da se pravda vrši i da je vrše institucije na Kosovu”.

Podsetivši da je Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tužila Kosovo za nelegitimnost proglašenja nezavisnosti, Seljimi je kazao da je taj sud odlučio u prilog Kosova.

“Prema tome mi mislimo da nije trebalo da se osnuje sud. Ali ovaj sud je činjenica. Ja se ovde nalazim ne kao član parlamenta koji se protivio sudu, već kao pripadnik OVK i jedan od osnivača OVK i ovde sam optužen na osnovu optužbi koje je izneo tužilac a vi ste potvrdili. Naše uloge ovde su suprotne, mi smo suprostavljene strane, ali želim da vas uverim da je cilj da se utvrdi istina i pravda. Video sam optužnicu koju je tužilac izneo, to je vrlo ozbiljna optužnica i veoma je nepravedna po mene, ona je netačna i nepravedna je prema borbi OVK i protiv mog naroda, a vi ste je potvrdili. Mi ćemo pokazati da smo se borili za slobodu, naša borba je bila čista i pravična i ja ću nastaviti da se borim”, kazao je Seljimi.

On, kao i njegovi prethodnici ponovio je da je Srbija ta koja je počinila genocid na Kosovu, te da je on samo obavljao svoju dužnost građanina Kosova.

“Ja sam samo čovek koji se borio za oslobođenje. Ja sam započeo borbu sa Ademom Jašarijem i mi smo svoju borbu završili sa genelarom Klarkom i Nato-om”, kazao je bivši komandant OVK.

Seljimija će u daljem postupku pred sudom braniti advokat Dejvid Jang koji danas nije bio u sudnici zbog, kako su naveli, situacije oko kovida-19.

Jedan od branilaca, advokat Kars, kazao je da će odbrana zahtevati privremeno puštanje na slobodu.

“Mi ćemo podneti zahtev za privremeno puštanje na slobodu, nećemo učiniti to danas već u narednom periodu. Pritvor ili hapšenje treba da se nalože samo kada za to postoje jaki osnovi, kada postoji rizik bekstva. Mi svi znamo da je moj klijent sarađivao, rekao je branilac Kasr, rekavši da ne postoji rizik od bekstva pošto se Seljimi predao sam.

Takođe je rekao da nema nikakvih indikacija da Seljimi uticao na svedoke ili uništavo dokaze.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022