Vesti
Ratni zločini

Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke

Suština Tačijevog odlaska u Hag je to što se "jedan deo međunarodne zajednice uplašio da ne eliminiše sve svedoke i poništi Specijalni sud", kaže Živojin Rakočević.
Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke
Fotografije nestalih na instalaciji Missing u Gračanici (Foto Kim)

Saslušanje predsednika Kosova i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu biće nastavljeno i danas. Tačija pred sudom zastupa američki advokat Pjer Rišar Prosper, a pred ulazak u sud on je rekao da je njegovo ispitivanje u Hagu "cena za slobodu".

"Ne može dvadeset godina jedan čovek odlučivati o životu i smrti, ne može otimati tuđe živote, ne može otimati demokratiju, način života, ne može određivati kako će jedan prostor živeti", kaže za RTV Kim novinar i književnik Živojin Rakočević reagujući na saslušanje Tačija u Hagu.

O tome šta će se desiti sa Tačijem pred Specijalnim sudom sve zavisi od američkih izbora, kaže Rakočević.

"Čekaju se izbori u Americi i to da li ćemo imati drugu politiku koja će imati snage da se razračuna sa trgovinom organima i sa svim onim što se dvadeset godina potpuno antidemokratski proces u Evropi".

Na pitanje, da li očekuje da će se tokom suđenja Tačiju saznati istina o nestalim Srbima, Rakočević kaže:

"Što se nestalih tiče, naročito onih koji su u tom posleratnom periodu završili u tim nesrećnim bolnicama za transplataciju organa, to je najteže pitanje zato što se radi o inicijaciji, zato što se radi o posvećenju, zato što su veze između onih koji su trgovali organima i koji su kasapili ljude veće nego porodične. To su ozbiljnije veze nego veze između dece i roditelja. Tu se stvorila takva zavera ćutanja i takva vrsta inicijacije i nekog naopakog posvećenja da je gotovo iluzorno očekivati da će bar deset godina još neko progovoriti", smatra on.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022