Vesti
Ratni zločini

Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke

Suština Tačijevog odlaska u Hag je to što se "jedan deo međunarodne zajednice uplašio da ne eliminiše sve svedoke i poništi Specijalni sud", kaže Živojin Rakočević.
Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke
Fotografije nestalih na instalaciji Missing u Gračanici (Foto Kim)

Saslušanje predsednika Kosova i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu biće nastavljeno i danas. Tačija pred sudom zastupa američki advokat Pjer Rišar Prosper, a pred ulazak u sud on je rekao da je njegovo ispitivanje u Hagu "cena za slobodu".

"Ne može dvadeset godina jedan čovek odlučivati o životu i smrti, ne može otimati tuđe živote, ne može otimati demokratiju, način života, ne može određivati kako će jedan prostor živeti", kaže za RTV Kim novinar i književnik Živojin Rakočević reagujući na saslušanje Tačija u Hagu.

O tome šta će se desiti sa Tačijem pred Specijalnim sudom sve zavisi od američkih izbora, kaže Rakočević.

"Čekaju se izbori u Americi i to da li ćemo imati drugu politiku koja će imati snage da se razračuna sa trgovinom organima i sa svim onim što se dvadeset godina potpuno antidemokratski proces u Evropi".

Na pitanje, da li očekuje da će se tokom suđenja Tačiju saznati istina o nestalim Srbima, Rakočević kaže:

"Što se nestalih tiče, naročito onih koji su u tom posleratnom periodu završili u tim nesrećnim bolnicama za transplataciju organa, to je najteže pitanje zato što se radi o inicijaciji, zato što se radi o posvećenju, zato što su veze između onih koji su trgovali organima i koji su kasapili ljude veće nego porodične. To su ozbiljnije veze nego veze između dece i roditelja. Tu se stvorila takva zavera ćutanja i takva vrsta inicijacije i nekog naopakog posvećenja da je gotovo iluzorno očekivati da će bar deset godina još neko progovoriti", smatra on.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021