Vesti
Ratni zločini

Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke

Suština Tačijevog odlaska u Hag je to što se "jedan deo međunarodne zajednice uplašio da ne eliminiše sve svedoke i poništi Specijalni sud", kaže Živojin Rakočević.
Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke
Fotografije nestalih na instalaciji Missing u Gračanici (Foto Kim)

Saslušanje predsednika Kosova i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu biće nastavljeno i danas. Tačija pred sudom zastupa američki advokat Pjer Rišar Prosper, a pred ulazak u sud on je rekao da je njegovo ispitivanje u Hagu "cena za slobodu".

"Ne može dvadeset godina jedan čovek odlučivati o životu i smrti, ne može otimati tuđe živote, ne može otimati demokratiju, način života, ne može određivati kako će jedan prostor živeti", kaže za RTV Kim novinar i književnik Živojin Rakočević reagujući na saslušanje Tačija u Hagu.

O tome šta će se desiti sa Tačijem pred Specijalnim sudom sve zavisi od američkih izbora, kaže Rakočević.

"Čekaju se izbori u Americi i to da li ćemo imati drugu politiku koja će imati snage da se razračuna sa trgovinom organima i sa svim onim što se dvadeset godina potpuno antidemokratski proces u Evropi".

Na pitanje, da li očekuje da će se tokom suđenja Tačiju saznati istina o nestalim Srbima, Rakočević kaže:

"Što se nestalih tiče, naročito onih koji su u tom posleratnom periodu završili u tim nesrećnim bolnicama za transplataciju organa, to je najteže pitanje zato što se radi o inicijaciji, zato što se radi o posvećenju, zato što su veze između onih koji su trgovali organima i koji su kasapili ljude veće nego porodične. To su ozbiljnije veze nego veze između dece i roditelja. Tu se stvorila takva zavera ćutanja i takva vrsta inicijacije i nekog naopakog posvećenja da je gotovo iluzorno očekivati da će bar deset godina još neko progovoriti", smatra on.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.Ostale vesti

Godišnjica
Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.
  • 04.08.2020
Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020
Tači stigao u tužilaštvo četvrti dan zaredom
Kosovski predsednik, Hašim Tači, stigao je danas oko 14h, četvrti dan zaredom u Kancelariju specijalizovanog tužioca na saslušanje, javlja Zeri.
  • 16.07.2020
To bolno pitanje nestalih dolazi na dnevni red
Nakon 20 godina od završetka ratnih sukoba na Kosovu, pitanje nestalih lica se pokreće na najvišem političkom nivou. U Briselu će o toj temi razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca zadovoljni su što se ovo pitanje konačno pokreće. Čemu mogu da se nadaju?
  • 16.07.2020