Vesti
Ratni zločini

Radovi na ekshumaciji kod Raške obustavljeni zbog loših vremenskih uslova

Na lokaciji Kiževak kod Raške ekshumirano je četiri do pet posmrtnih ostataka za koje se sumnja da su tela kosovskih Albanaca, izjavio je danas u Prištini direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaljiu i dodao da su radovi na toj lokaciji obustavljeni u petak zbog loših vremenskih uslova.
Radovi na ekshumaciji kod Raške obustavljeni zbog loših vremenskih uslova
Iskopavanje na kopu Kiževak (Foto RSE)

"Prošle nedelje je bilo puno kiše, očekuje se da će vrlo brzo pasti sneg", rekao je Grdžaljiu na konferneciji za novinare i dodao da su do sada iskopani posmrtni ostaci tela koja su bila na površini, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Forenzičari su ispitali, uzeti su uzorci DNK i biće identifikovani pre nego što nastavimo radove na proleće", rekao je on.

Lokacija u Kiževaku je peta masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. godine. Grdžaljiu je naveo da se u Kiževaku nalaze tri lokacije koje je Srbija koristila za skrivanje zločina.

"Zahvaljujući satelitskim snimcima američke vojske pronašli smo lokacije", rekao je Grdžaljiu.

Predsednik komisije Vlade Kosova za nestala lica Ram Manaj je naveo da je 8. decembra napravljen akcioni plan koji će se primenjivati u saradnji sa drugim institucijama.

Viši sud u Beogradu-Odeljenje za ratne zločine je 18. novembra doneo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja leševa na lokaciji na području rudnika Kiževak.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021