Vesti
Ratni zločini

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu

Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Saljih Mustafa (Foto Indeksonline/AP)

Prema najavama iz Specijalnog veća Kosova u Hagu, suđenje će početi u 9.30 časova, a biće nastavljeno tokom naredne nedelje i ovog meseca, kao i tokom oktobra. Na video konferenciji Specijalnih veća Kosova nije saopšteno koji će se svedoci pozvati na prvo ročište.

Jedino što su mogli da kažu je da je u pitanju svedok Tužilaštva.

Ovo suđenje trebalo je da se nastavi juče, ali je otkazano, jer je to ročište bilo zakazano samo u slučaju da je za uvodne reči bilo potrebno više vremena.

"Budući da su uvodne reči bile kraće od očekivanog, sudije su odlučile da nema potrebe za održavanja ročišta zakazanog za četvrtak", rečeno je u ovom sudu.

Mustafa se na ročištu 15. septembra izjasnio da nije kriv, nazivajući sud "kancelarijom Gestapoa", prenosi Reporteri.

Inače, 12. juna 2020. godine potvrđena je optužnica protiv ovog bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Poznato je da se Saljih Mustafa tereti za različite oblike krivične odgovornosti: proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021