Vesti
Ratni zločini

Prvi svedok odbrane Saljiha Mustafe pred sudom

Za danas je predviđeno saslušanje prvog od 17 svedoka odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi.

Prvi svedok odbrane Saljiha Mustafe pred sudom
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ovi svedoci će imati na raspolaganju 36 sati za svoja svedočenja. Uvodno izlaganje odbrane na suđenju Saljihu Mustafi počelo je u utorak pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

U dosadašnjem toku postupka, pored iznošenja drugih dokaza tužilaštva, ispitano je i 13 svedoka tužilaštva.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999. godine u logoru na imanju u selu Zlaš. On je negirao krivicu, a do sada ispitani svedoci su svedočili protiv njega, tvrdeći da je bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra 2021. godine. Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine, proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, a kako je navedeno, on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica. Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022