Vesti
Ratni zločini

Prve optužnice Specijalnog suda polovinom 2017.

Očekuje se da će Specijalni sud za ratne zločine OVK podići prve optužnice za ratne zločine u prvoj polovini 2017. godine, a politički analitičari na Kosovu tvrde da bi važne političke figure mogle da se nađu među optuženima, piše danas prištinski list "Zeri".
Prve optužnice Specijalnog suda polovinom 2017.
Ilustracija (Foto Dojče vele)

List navodi da Specijalni sud za ratne zločine neće početi sa radom pre nego što stupi na snagu sporazum između Kosova i Holandije o sedištu suda, ali napominje da će "sve biti razjašnjeno u prvoj polovini 2017, kada se očekuju prve optužnice tog suda za ratne zločine".

Portparolka Kancelarije specijalnog tužioca i specijalnih veća Kosova Avis Beneš, rekla je prištinskom listu da se trenutno biraju sudije i predsednik Specijalnih veća.

"Proces uspostavljanja Suda odvija se po planu, nema odlaganja", rekla je Beneš, dodavši da je saradnja sa kosovskim vlastima veoma dobra.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021