Vesti
Ratni zločini

"Prve optužnice nakon formiranja vlade Kosova"

Krajem sledeće nedelje Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu dobiće ovlašćenja da podigne prve optužnice protiv nekadašnjih pripadnika OVK.
Vlada Kosova (Foto Kim)

Još je neizvesno da li će se to u ovom roku i dogoditi.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi tvrdi, međutim, da će "prve optužnice biti podignute tek krajem godine".

"Pouzdano znam da su dve optužnice gotove i da se na još 17 radi, ali dok se ne formira vlada i ne stabilizuje ceo parlamentarni i izvršni sistem nema govora da prve optužnice budu podignute. U tim prvim optužnicama naći će se nekoliko imena, ali u tom prvom, da ga nazovem, krugu, naći će se "niskopozicionirana imena", kaže Šeholi za "Politiku".

On nije želeo da licitira imenima onih koji bi mogli da se nađu na optuženičkoj klupi suda u Holandiji.

Na pitanje da li je razlog podizanja optužnica tek krajem godine taj što bi eventualno hapšenje prvih osumnjičenih dovelo do političkog zemljotresa i eventualnih nemira na Kosovu, Šeholi odgovara da je u skupštini Kosova za Specijalni sud glasalo dve trećine, odnosno 83 od 120 poslanika, i da je time preuzeta međunarodna obaveza.

Kako Politika nezvanično saznaje iz krugova upućenih u rad Specijalnog suda, na listi glavnog tužiocva neće biti Ramuš Haradinaj, ali bi se na listi mogao naći Hašim Tači.

Istovremeno, kao mogući osumnjičeni pominje se brat Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj, kao i Fatmir Ljimaj.

Takođe i Kadri Veselji jedan je od onih koje će teretiti tužilaštvo, a pominje se i Azem Sulja, ujak hašima Tačija.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023