Vesti
Ratni zločini

"Prve optužnice nakon formiranja vlade Kosova"

Krajem sledeće nedelje Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu dobiće ovlašćenja da podigne prve optužnice protiv nekadašnjih pripadnika OVK.
Vlada Kosova (Foto Kim)

Još je neizvesno da li će se to u ovom roku i dogoditi.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi tvrdi, međutim, da će "prve optužnice biti podignute tek krajem godine".

"Pouzdano znam da su dve optužnice gotove i da se na još 17 radi, ali dok se ne formira vlada i ne stabilizuje ceo parlamentarni i izvršni sistem nema govora da prve optužnice budu podignute. U tim prvim optužnicama naći će se nekoliko imena, ali u tom prvom, da ga nazovem, krugu, naći će se "niskopozicionirana imena", kaže Šeholi za "Politiku".

On nije želeo da licitira imenima onih koji bi mogli da se nađu na optuženičkoj klupi suda u Holandiji.

Na pitanje da li je razlog podizanja optužnica tek krajem godine taj što bi eventualno hapšenje prvih osumnjičenih dovelo do političkog zemljotresa i eventualnih nemira na Kosovu, Šeholi odgovara da je u skupštini Kosova za Specijalni sud glasalo dve trećine, odnosno 83 od 120 poslanika, i da je time preuzeta međunarodna obaveza.

Kako Politika nezvanično saznaje iz krugova upućenih u rad Specijalnog suda, na listi glavnog tužiocva neće biti Ramuš Haradinaj, ali bi se na listi mogao naći Hašim Tači.

Istovremeno, kao mogući osumnjičeni pominje se brat Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj, kao i Fatmir Ljimaj.

Takođe i Kadri Veselji jedan je od onih koje će teretiti tužilaštvo, a pominje se i Azem Sulja, ujak hašima Tačija.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021