Vesti
Ratni zločini

"Prve optužnice nakon formiranja vlade Kosova"

Krajem sledeće nedelje Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu dobiće ovlašćenja da podigne prve optužnice protiv nekadašnjih pripadnika OVK.
Vlada Kosova (Foto Kim)

Još je neizvesno da li će se to u ovom roku i dogoditi.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi tvrdi, međutim, da će "prve optužnice biti podignute tek krajem godine".

"Pouzdano znam da su dve optužnice gotove i da se na još 17 radi, ali dok se ne formira vlada i ne stabilizuje ceo parlamentarni i izvršni sistem nema govora da prve optužnice budu podignute. U tim prvim optužnicama naći će se nekoliko imena, ali u tom prvom, da ga nazovem, krugu, naći će se "niskopozicionirana imena", kaže Šeholi za "Politiku".

On nije želeo da licitira imenima onih koji bi mogli da se nađu na optuženičkoj klupi suda u Holandiji.

Na pitanje da li je razlog podizanja optužnica tek krajem godine taj što bi eventualno hapšenje prvih osumnjičenih dovelo do političkog zemljotresa i eventualnih nemira na Kosovu, Šeholi odgovara da je u skupštini Kosova za Specijalni sud glasalo dve trećine, odnosno 83 od 120 poslanika, i da je time preuzeta međunarodna obaveza.

Kako Politika nezvanično saznaje iz krugova upućenih u rad Specijalnog suda, na listi glavnog tužiocva neće biti Ramuš Haradinaj, ali bi se na listi mogao naći Hašim Tači.

Istovremeno, kao mogući osumnjičeni pominje se brat Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj, kao i Fatmir Ljimaj.

Takođe i Kadri Veselji jedan je od onih koje će teretiti tužilaštvo, a pominje se i Azem Sulja, ujak hašima Tačija.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022