Vesti
Ratni zločini

Pronađeni posmrtni ostaci u selu Lešane u Suvoj Reci

Meštanin sela Lešane u opštini Suva Reka, danas je naišao na posmrtne ostatke na groblju u ovom selu, prenosi KoSSev pisanje portala Kalzo (Kallxo).
Pronađeni posmrtni ostaci u selu Lešane u Suvoj Reci
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ovo je potvrdio portparol kosovske policije za region Prizrena Veselj Gaši.

U odgovoru za Kalzo, Gaši je rekao da je meštanin koji je tradicionalno čistio groblje povodom Ramazanskog bajrama, naišao na posmrtne ostatke.

Prema rečima Gašija, meštanin je odmah obavestio policiju.

„Meštanin sela Lešane, koji je tradicionalno čistio groblje za Bajram, naišao je na posmrtne ostatke. Odmah je obavestio policiju. Jedinica za ratne zločine i Institut za sudsku medicinu izašli su na lice mesta i preuzeli ih“, rekao je Gaši.

On je saopštio i da se ovim slučajem bavi jedinica za ratne zločine i da se ne zna kojem vremenskom periodu pripadaju kosti.

„Sada se tim slučajem bavi jedinica za ratne zločine. Kosti su poslate u Institut za sudsku medicinu. Ne zna se kojem vremenskom periodu pripadaju te kosti“, objasnio je Gaši.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022