Vesti
Ratni zločini

Promene u tužilaštvu Specijalnog suda odlažu optužnice?

Portparol u kancelariji Specijalnog tužioca za ratne zločine Kristofer Benet nema odgovor na pitanje kada bi se mogle očekivati prve optužnice, piše Zeri.
Promene u tužilaštvu Specijalnog suda odlažu optužnice?
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Promene u vrhu Specijalnog suda za ratne zločine, odlazak Dejvida Švendimana i izbor Džeka Smita, odlažu podizanje optužnica jer, prema tvrdnjama pravnih stručnjaka, novom glavnom tužiocu treba nekoliko meseci do godinu dana da počne da radi.

Iako zvaničnici Specijalnog suda tvrde da će nakon imenovanja Smita, taj sud nastaviti normalno da radi, procedura promena u vrhu tužilaštva uticala je na to da rad ovog suda i dalje kasni, piše Zeri.

Pravnici, naime, prognoziraju da će tužiocu Smitu biti potrebno možda i godinu dana do podizanja prvih optužnica.

Benet za Zeri kaže da će Tužilaštvo sa Smitom na čelu nastaviti da radi istim intezitetom kao što je to bio slučaj sa bivšim tužiocem Švendimanom.

"Specijalno tužilaštvo je nastavilo svoj rad pod vođstvom Kuaja Hong Ipa nakon odlaska Dejvida Švendimana, i nastaviće sa ovim do dolaska Smita, čije je imenovanje nedavno objavljeno. Dužnost specijalnog tužioca jeste i uvek je bio posao koji zahteva, predanost, integritet i dostojanstvo u cilju obavljanja efikasne, brze istrage koja bi svaku tužbu dovela do što brže presude. Ovo se neće promeniti", navodi se u saopštenju Beneta.

Na pitanje kada bi se mogle očekivati prve optužnice, Benet nije dao nikakve detalje, piše Zeri.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023