Vesti
Ratni zločini

Promene u tužilaštvu Specijalnog suda odlažu optužnice?

Portparol u kancelariji Specijalnog tužioca za ratne zločine Kristofer Benet nema odgovor na pitanje kada bi se mogle očekivati prve optužnice, piše Zeri.
Promene u tužilaštvu Specijalnog suda odlažu optužnice?
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Promene u vrhu Specijalnog suda za ratne zločine, odlazak Dejvida Švendimana i izbor Džeka Smita, odlažu podizanje optužnica jer, prema tvrdnjama pravnih stručnjaka, novom glavnom tužiocu treba nekoliko meseci do godinu dana da počne da radi.

Iako zvaničnici Specijalnog suda tvrde da će nakon imenovanja Smita, taj sud nastaviti normalno da radi, procedura promena u vrhu tužilaštva uticala je na to da rad ovog suda i dalje kasni, piše Zeri.

Pravnici, naime, prognoziraju da će tužiocu Smitu biti potrebno možda i godinu dana do podizanja prvih optužnica.

Benet za Zeri kaže da će Tužilaštvo sa Smitom na čelu nastaviti da radi istim intezitetom kao što je to bio slučaj sa bivšim tužiocem Švendimanom.

"Specijalno tužilaštvo je nastavilo svoj rad pod vođstvom Kuaja Hong Ipa nakon odlaska Dejvida Švendimana, i nastaviće sa ovim do dolaska Smita, čije je imenovanje nedavno objavljeno. Dužnost specijalnog tužioca jeste i uvek je bio posao koji zahteva, predanost, integritet i dostojanstvo u cilju obavljanja efikasne, brze istrage koja bi svaku tužbu dovela do što brže presude. Ovo se neće promeniti", navodi se u saopštenju Beneta.

Na pitanje kada bi se mogle očekivati prve optužnice, Benet nije dao nikakve detalje, piše Zeri.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022