Vesti
Ratni zločini

Promene u tužilaštvu Specijalnog suda odlažu optužnice?

Portparol u kancelariji Specijalnog tužioca za ratne zločine Kristofer Benet nema odgovor na pitanje kada bi se mogle očekivati prve optužnice, piše Zeri.
Promene u tužilaštvu Specijalnog suda odlažu optužnice?
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Promene u vrhu Specijalnog suda za ratne zločine, odlazak Dejvida Švendimana i izbor Džeka Smita, odlažu podizanje optužnica jer, prema tvrdnjama pravnih stručnjaka, novom glavnom tužiocu treba nekoliko meseci do godinu dana da počne da radi.

Iako zvaničnici Specijalnog suda tvrde da će nakon imenovanja Smita, taj sud nastaviti normalno da radi, procedura promena u vrhu tužilaštva uticala je na to da rad ovog suda i dalje kasni, piše Zeri.

Pravnici, naime, prognoziraju da će tužiocu Smitu biti potrebno možda i godinu dana do podizanja prvih optužnica.

Benet za Zeri kaže da će Tužilaštvo sa Smitom na čelu nastaviti da radi istim intezitetom kao što je to bio slučaj sa bivšim tužiocem Švendimanom.

"Specijalno tužilaštvo je nastavilo svoj rad pod vođstvom Kuaja Hong Ipa nakon odlaska Dejvida Švendimana, i nastaviće sa ovim do dolaska Smita, čije je imenovanje nedavno objavljeno. Dužnost specijalnog tužioca jeste i uvek je bio posao koji zahteva, predanost, integritet i dostojanstvo u cilju obavljanja efikasne, brze istrage koja bi svaku tužbu dovela do što brže presude. Ovo se neće promeniti", navodi se u saopštenju Beneta.

Na pitanje kada bi se mogle očekivati prve optužnice, Benet nije dao nikakve detalje, piše Zeri.Ostale vesti

Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021
Tužilaštvo: Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

  • 08.01.2021
Haradinaj pred sudom u 15 časova
Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas u 15 časova, ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.
  • 08.01.2021
Nasim Haradinaj sutra pred sudijom o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj sutra popodne ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.

  • 07.01.2021