Vesti
Ratni zločini

Produžen pritvor Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju

Haški sud za zločine OVK je za još dva meseca produžio pritvor bivšim članovima Glavnog štaba OVK Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Produžen pritvor Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju
Kadri Veselji (Printskrin Specijalistička veća u Hagu)

Odlukama objavljenim na internet stranici suda, sudija za prethodni postupak Nikola Giju odbio je njihov zahtev da budu pušteni iz sudskog pritvora u Sheveningenu, gde su od novembra prošle godine.

Odluku o zahtevu za ukidanje pritvora prvooptuženog, bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, sudija Giju će doneti naknadno, zato što je Tači, zbog promene branioca, imao produženi rok do 30. juna da podnese taj zahtev.

Odbijajući zahteve Veseljija, Seljimija i Krasnićija, sudija Giju je konstatovao da, suprotno njihovim tvrdnjama, još postoje svi razlozi za produženje pritvora.

Sudija je utvrdio da postoji razumna sumnja da su oni počinili zločine za koje su optuženi.

Po odluci sudije Gijua, prisutan je i rizik da bi – ukoliko bi bili pušteni iz pritvora, optuženi pokušali da pobegnu, da opstruišu rad suda i utiču na svedoke ili da ponovo počine krivično delo.

Sudija je u obzir uzeo i da na Kosovu vlada „istrajna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK“.

Kao primer, sudija Giju je naveo izjavu sadašnjeg lidera Udruženja boraca OVK Fatona Klinjakua od 4. juna da će objaviti poverljive dokumente suda za zločine OVK ukoliko dođe do njih.

Predsednika i potpredsednika tog udruženja, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja sud za zločine OVK je optužio za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka jer su septembra prošle godine neovlašćeno objavili veliki broj poverljivih sudskih dokumenata.

Gucati i Haradinaj od tada čekaju na suđenje u pritvoru u Sheveningenu. Nedavno je sud odbio njihov zahtev za ukidanje pritvora.

Po pravilima suda, optuženi imaju pravo da na svaka dva meseca od sudije traže da preispita opravdanost pritvora.

Optužnica Tačija (52), Veseljija (53), Seljimija (49) i Krasnićija (69) tereti za zlodela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšeni su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021