Vesti
Ratni zločini

Produžen pritvor Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju

Haški sud za zločine OVK je za još dva meseca produžio pritvor bivšim članovima Glavnog štaba OVK Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Produžen pritvor Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju
Kadri Veselji (Printskrin Specijalistička veća u Hagu)

Odlukama objavljenim na internet stranici suda, sudija za prethodni postupak Nikola Giju odbio je njihov zahtev da budu pušteni iz sudskog pritvora u Sheveningenu, gde su od novembra prošle godine.

Odluku o zahtevu za ukidanje pritvora prvooptuženog, bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, sudija Giju će doneti naknadno, zato što je Tači, zbog promene branioca, imao produženi rok do 30. juna da podnese taj zahtev.

Odbijajući zahteve Veseljija, Seljimija i Krasnićija, sudija Giju je konstatovao da, suprotno njihovim tvrdnjama, još postoje svi razlozi za produženje pritvora.

Sudija je utvrdio da postoji razumna sumnja da su oni počinili zločine za koje su optuženi.

Po odluci sudije Gijua, prisutan je i rizik da bi – ukoliko bi bili pušteni iz pritvora, optuženi pokušali da pobegnu, da opstruišu rad suda i utiču na svedoke ili da ponovo počine krivično delo.

Sudija je u obzir uzeo i da na Kosovu vlada „istrajna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK“.

Kao primer, sudija Giju je naveo izjavu sadašnjeg lidera Udruženja boraca OVK Fatona Klinjakua od 4. juna da će objaviti poverljive dokumente suda za zločine OVK ukoliko dođe do njih.

Predsednika i potpredsednika tog udruženja, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja sud za zločine OVK je optužio za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka jer su septembra prošle godine neovlašćeno objavili veliki broj poverljivih sudskih dokumenata.

Gucati i Haradinaj od tada čekaju na suđenje u pritvoru u Sheveningenu. Nedavno je sud odbio njihov zahtev za ukidanje pritvora.

Po pravilima suda, optuženi imaju pravo da na svaka dva meseca od sudije traže da preispita opravdanost pritvora.

Optužnica Tačija (52), Veseljija (53), Seljimija (49) i Krasnićija (69) tereti za zlodela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšeni su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022