Vesti
Ratni zločini

Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju
Jakup Krasnići (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

On je zaključio da i dalje postoji opasnost da Krasnići pobegne, ometa postupak i počini druga krivična dela.

„Sudija za prethodni postupak zaključuje da postoji umereni rizik da Krasnići pobegne, i da postoji rizik da ometa tok postupka ili da počini dalja dela protiv onih za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom slučaju i/ili se moraju pojaviti pred sudom“, navodi se u odluci, prenosi „Zakletva pravde“.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Selima i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

U aneksu objavljenom u vezi sa zločinima koji su se navodno dogodili u Semetištu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine kao što su nezakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje, ubistvo. U međuvremenu, kao zločine protiv čovečnosti navela je zatvaranje, druga nehumana dela, mučenje, ubistvo, nasilni nestanak lica i progon.

Međutim, za zločine za koje tvrdi da su se desili u Gnjilanu, on je kao ratne zločine naveo nezakonito ili proizvoljno hapšenje i pritvor, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje i ubistvo. Dok je kao zločine protiv čovečnosti naveo zatvaranje, druga neljudska dela, mučenje, ubistva i progon.

Dana 9. novembra 2020. godine, u svojim prvim pojavljivanjima, Jakup Krasnići i Hašim Tači izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Veselji je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.Ostale vesti

Podignuta izmenjena optužnica protiv lidera OVK
Specijalizovano tužilaštvo dostavilo je sudu potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redzepa Seljimija, kojom se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.
  • 03.10.2022
Iz optužnice protiv lidera bivše OVK izbačeni zločini u Uroševcu
Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK u Hagu, odobrio je zahtev tužioca za povlačenje navoda o zločinima u opštini Uroševac u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 30.09.2022
Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
  • 21.09.2022