Vesti
Ratni zločini

Priština: Optužnica za ratne zločine protiv civilnog stanovništva

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini protiv protiv okrivljenog inicijala D.A. za koga "postoji osnovana sumnja da je u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa" tokom rata na Kosovu, "tačnije od januara do juna 1999. godine, najpre učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline", te "pljačkanju imovine i paljenju kuća Albanaca", a tereti se i za ubistvo, saopšteno je medijima.
Priština: Optužnica za ratne zločine protiv civilnog stanovništva
Ilustracija (Foto Pixabay)

D.A. se dalje sumnjiči da je sa saučesnicima učestvovao i u maltretiranju albanskih civila.

U saopštenju se navodi da su neki od njih su "ranjeni i ubijeni", te da se među ovim žrtvama nalazi "pokojni B.Š".

Iz Specijalnog tužilaštva podsećaju da su u pitanju radnje za koje su zaprećene sankcije po domaćim zakonima, običajima rata, Ženevskoj konvenciji i dodatnim protokolima".

Takođe, navode kako postoji osnovana sumnja da je okrivljeni D.A, dana 20.4.1999.godine, u selu Butrovac, Opština Priština, na mestu zvanom "Makedonsko groblje", prvobitno zaustavio oštećenog A.K. u to vreme petnaestogodišnjaka i sa pripadnicima "ostale srpske paravojne formacije" nastavio da ga "zlostavlja, muče i maltretira, kako fizički tako i psihički". Zatim je pucao iz automatskog oružja, "usled čega vidi da neko pada na zemlju, što kasnije shvata da je reč o preminulom B.Š. iz sela Trudna" (Trudna, selo u Labu, oko 7 kilometara severno od Prištine - prim. red.)

Zbog navedenih radnji, D.A. je optužen za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. u vezi sa članom 22. ZKP SRFJ.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022