Vesti
Ratni zločini

Pripremna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe zakazana za 9. jun

Pripremna konferencija za suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi biće održana u Hagu 9. juna.
Pripremna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe zakazana za 9. jun
Saljih Mustafa (Skrinšot/ Video, Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Konferencija će početi u 09:00, objavio je Specijalni sud na svojoj zvaničnoj veb stranici.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je za 12. jun, dok ga je Specijalno tužilaštvo uhapsilo 24. septembra i prebacilo u Hag.

Bivši pretpostavljeni OVK Salih Mustafa pojavio se pred pretpretresnim sudijom Nikolom Gijuom, 28. septembra,

Optužnica Mustafu tereti za "individualnu krivičnu odgovornost za proizvoljno zadržavanje, surovo postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo, koji su ratni zločini prema međunarodnom pravu".Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022