Vesti
Ratni zločini

Pripremna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe zakazana za 9. jun

Pripremna konferencija za suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi biće održana u Hagu 9. juna.
Pripremna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe zakazana za 9. jun
Saljih Mustafa (Skrinšot/ Video, Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Konferencija će početi u 09:00, objavio je Specijalni sud na svojoj zvaničnoj veb stranici.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je za 12. jun, dok ga je Specijalno tužilaštvo uhapsilo 24. septembra i prebacilo u Hag.

Bivši pretpostavljeni OVK Salih Mustafa pojavio se pred pretpretresnim sudijom Nikolom Gijuom, 28. septembra,

Optužnica Mustafu tereti za "individualnu krivičnu odgovornost za proizvoljno zadržavanje, surovo postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo, koji su ratni zločini prema međunarodnom pravu".Ostale vesti

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
  • 19.06.2021
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
  • 18.06.2021
Izabrane sudije za konačnu odluku o Tačijevim žrtvama
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, imenovala je tročlano sudsko veće koje će odlučovati o žalbi šest osoba kojima je sudija za prethodni postupak odbio pravo da budu žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih šefova OVK.
  • 09.06.2021
U Hagu održano pripremno ročište pred suđenje Saljihu Mustafi

Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi održano je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.

  • 09.06.2021
Hag: Pripremno ročište za prvo suđenje Saljihu Mustafi
Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi počelo je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 09.06.2021
Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe  Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.
  • 08.06.2021