Vesti
Ratni zločini

"Prestati sa politizacijom nestalih lica"

Predstavnici Resursnog centra i Komisije Vlade Kosova za nestala lica položili su cveće na spomenik posvećen kidnpaovanim i nestalim licima koji se nalazi ispred Skupštine Kosova. Poručili su da i dalje tragaju za 1619 lica, ne praveći razliku da li su oni Albanci ili Srbi, te pozvali predstavnike institucija da ovo pitanje ne politizuju.
Predstavnici Resursnog centra za nestala lica (Foto Kim)

Dan nestalih lica ove godine je obeležen dan ranije. Predstavnici Resursnog centra Bajram Ćerkinaj i Negovan Mavrić ali i predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Andin Hoti položili su cveće i podsetili na nerešenu sudbinu više od 1600 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti. Osim Hotija, niko od predstavnika institucija nije prisustvovao obeležavanju.

Barjam Ćerkinaj iz Resursnog centra je kazao da intitucije nedovoljno rade na rešavanju sudbine nestalih.

"Ukratko, hteli smo da im kažemo da ne rade svoj posao. Prvo, rade ono što do sada nisu radili, traže od međunarodne zajednice da pomogne da se obelodani sudbina najmilijih. Mi ne možemo da ih nađemo. Ko može da ih nađe? Ako vi ne možete da ih nađete dajte ovlastite međunarodnu zajednicu, zato su oni tu da nam pomognu. Drugo, otkrijte gde su grobnice i nemojte više da se šalite, već počnite da radite. Oni nisu počeli da rade već godinu dana".

Kada je u pitanju proces u Briselu, Ćerkinaj je kazao da je za predstavnike institucija to političko pitanje, dok je za porodice nestalih to životno pitanje.

"Mi ne odvajamo one koji su nestali, da li su Srbi, da li su Albanci, Romi. Uglavnom nestala lica treba da budi deo humanosti i da u Briselu pomognu, da nađu put i zajednički jezik. Rekli su "prvenstveno treba da govorimo o nestalim licima". Međutim, šta? Godinu dana je u zastoju i ništa nisu uradili. Zato ponovo apelujemo da se iz ovog pitanja ukloni politika", kazao je Ćerkinaj.

"Nestala lica nemaju ni veru ni naciju, ovde smo da pokažemo da nam je stalo do rasvetljavanja sudbine preko 1600 lica", kazao je Negovan Mavrić iz Resursnog centra.

"Mi danas pokazujemo da smo zajedno u ovoj borbi i da pošaljemo poruku da ovaj naš problem, naš bol koji nosimo, da se što pre reši i da ovo pitanje i u Briselu i svugde bude broj jedan. Danas se vrši pretraga u Sjenici u rudiniku Štavalj, a to isto bi trebalo da se uradi svugde gde se sumnja da su potencijalna mesta i da se nastavi iskopavanje", kaže Mavrić.

Mavrić je apelovao na pružanje podataka o nestalima. "Molimo sve koji imaju bilo kakve arhive o nestalima da se te arhive otvore i da ovaj problem što pre rešimo", kazao je Mavrić.

Od strane predstavnika kosovske Komisije za nestala lica ni ovoga puta nisu izostale kritike na račun kolega iz Beograda. andin Hoti je istakao da se u nekim slučajevima čeka i do godinu dana na odgovor u vezi dobijanja satelitskih snimaka nekih lokacija u Srbiji.

„Ovih dana će kosovska delegacija biti u Srbiji gde će početi iskopavanja na novoj lokaciji, ali smo čekali i nastavljamo da tražimo satelitske snimke, jer smo imali dezinformacije o raznim lokacijama u Srbiji“, kazao je Hoti.

Na pitanja o pretrazi na lokacijama na Kosovu, Hoti ni danas nije želeo da otkrije gde se planira pretraga terena.

"Na Kosovu ima više lokacija, više od 5, imamo u agendi tretiranje nekoliko lokacija na Kosovu. Informisana je i delegacija u Beogradu da može prisustvovati ispitivanja lokacija. U aprilu su proveravane dve lokacije. I ranije sam rekao da imena lokacija ne pominjem zato što ne želim da povredim porodice iz drugih regiona. Kada imamo lokacije u Mitrovici mi zovemo čika Bajrama, Udruženje iz Mitrovice ili nekog iz te zone. Dve lokacije smo tretirali ovog meseca i nastavljemo narednog meseca i očekujemo da delegacija iz Beograda dođe narednog meseca", kazao je Hoti.

Međutim, ne zna se da li će u toj delegaciji biti Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije kojem je krajem prošle godine bilo zabranjeno da uđe na Kosovo.

 Ostale vesti

Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022
Tači ponovo tražio da ga puste u kućni pritvor na Kosovu ili u trećoj državi
Bivši komandant OVK Hašim Tači (Hashim Thaci), optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine, ponovo je od suda u Hagu zatražio da ga pusti na privremenu slobodu na Kosovo ili u jednu od dve države koje su dale garancije da će ga prihvatiti.
  • 08.06.2022
Haški proces Tačiju i ostalima verovatno neće početi do kraja godine
Suđenje bivšem komandatu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, po svemu sudeći, neće pred sudom u Hagu početi do kraja ove godine. To proizlazi iz pisanih podnesaka odbrane i izrečenog na raspravama o stanju u postupku pred sudom za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.
  • 06.06.2022
Više od 10 miliona evra za odbranu optuženih u Hagu

Kancelarija za javno informisanje ministarstva pravde Kosova (MP) je saopštila da je za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu do sada utrošeno preko 10 miliona evra.

  • 04.06.2022
Uhapšenom Srbinu iz Đurakovca određen pritvor od mesec dana
Časlavu Joliću iz sela Đurakovac kod Istoka koji je sinoć uhapšen i osumnjičen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, određen je pritvor od mesec dana, potvrdio je za RTV Kim advokat uhapšenog Dejan A. Vasić.
  • 03.06.2022