Vesti
Ratni zločini

"Prestati sa politizacijom nestalih lica"

Predstavnici Resursnog centra i Komisije Vlade Kosova za nestala lica položili su cveće na spomenik posvećen kidnpaovanim i nestalim licima koji se nalazi ispred Skupštine Kosova. Poručili su da i dalje tragaju za 1619 lica, ne praveći razliku da li su oni Albanci ili Srbi, te pozvali predstavnike institucija da ovo pitanje ne politizuju.
Predstavnici Resursnog centra za nestala lica (Foto Kim)

Dan nestalih lica ove godine je obeležen dan ranije. Predstavnici Resursnog centra Bajram Ćerkinaj i Negovan Mavrić ali i predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Andin Hoti položili su cveće i podsetili na nerešenu sudbinu više od 1600 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti. Osim Hotija, niko od predstavnika institucija nije prisustvovao obeležavanju.

Barjam Ćerkinaj iz Resursnog centra je kazao da intitucije nedovoljno rade na rešavanju sudbine nestalih.

"Ukratko, hteli smo da im kažemo da ne rade svoj posao. Prvo, rade ono što do sada nisu radili, traže od međunarodne zajednice da pomogne da se obelodani sudbina najmilijih. Mi ne možemo da ih nađemo. Ko može da ih nađe? Ako vi ne možete da ih nađete dajte ovlastite međunarodnu zajednicu, zato su oni tu da nam pomognu. Drugo, otkrijte gde su grobnice i nemojte više da se šalite, već počnite da radite. Oni nisu počeli da rade već godinu dana".

Kada je u pitanju proces u Briselu, Ćerkinaj je kazao da je za predstavnike institucija to političko pitanje, dok je za porodice nestalih to životno pitanje.

"Mi ne odvajamo one koji su nestali, da li su Srbi, da li su Albanci, Romi. Uglavnom nestala lica treba da budi deo humanosti i da u Briselu pomognu, da nađu put i zajednički jezik. Rekli su "prvenstveno treba da govorimo o nestalim licima". Međutim, šta? Godinu dana je u zastoju i ništa nisu uradili. Zato ponovo apelujemo da se iz ovog pitanja ukloni politika", kazao je Ćerkinaj.

"Nestala lica nemaju ni veru ni naciju, ovde smo da pokažemo da nam je stalo do rasvetljavanja sudbine preko 1600 lica", kazao je Negovan Mavrić iz Resursnog centra.

"Mi danas pokazujemo da smo zajedno u ovoj borbi i da pošaljemo poruku da ovaj naš problem, naš bol koji nosimo, da se što pre reši i da ovo pitanje i u Briselu i svugde bude broj jedan. Danas se vrši pretraga u Sjenici u rudiniku Štavalj, a to isto bi trebalo da se uradi svugde gde se sumnja da su potencijalna mesta i da se nastavi iskopavanje", kaže Mavrić.

Mavrić je apelovao na pružanje podataka o nestalima. "Molimo sve koji imaju bilo kakve arhive o nestalima da se te arhive otvore i da ovaj problem što pre rešimo", kazao je Mavrić.

Od strane predstavnika kosovske Komisije za nestala lica ni ovoga puta nisu izostale kritike na račun kolega iz Beograda. andin Hoti je istakao da se u nekim slučajevima čeka i do godinu dana na odgovor u vezi dobijanja satelitskih snimaka nekih lokacija u Srbiji.

„Ovih dana će kosovska delegacija biti u Srbiji gde će početi iskopavanja na novoj lokaciji, ali smo čekali i nastavljamo da tražimo satelitske snimke, jer smo imali dezinformacije o raznim lokacijama u Srbiji“, kazao je Hoti.

Na pitanja o pretrazi na lokacijama na Kosovu, Hoti ni danas nije želeo da otkrije gde se planira pretraga terena.

"Na Kosovu ima više lokacija, više od 5, imamo u agendi tretiranje nekoliko lokacija na Kosovu. Informisana je i delegacija u Beogradu da može prisustvovati ispitivanja lokacija. U aprilu su proveravane dve lokacije. I ranije sam rekao da imena lokacija ne pominjem zato što ne želim da povredim porodice iz drugih regiona. Kada imamo lokacije u Mitrovici mi zovemo čika Bajrama, Udruženje iz Mitrovice ili nekog iz te zone. Dve lokacije smo tretirali ovog meseca i nastavljemo narednog meseca i očekujemo da delegacija iz Beograda dođe narednog meseca", kazao je Hoti.

Međutim, ne zna se da li će u toj delegaciji biti Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije kojem je krajem prošle godine bilo zabranjeno da uđe na Kosovo.

 Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022