Vesti
Ratni zločini

Predstavljen Predlog nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da je Predlog nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i Akcionog plana za njeno sprovođenje "strateški dokument" koji predstavlja "putokaz reformi u toj oblasti".
Predstavljen Predlog nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina
Okrugli sto posvećen predstavljanju Predloga nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina (Foto Ministrstvo pravde Srbije)

Ona je rekla da taj dokument sadrži i niz specifičnih koraka koje će Srbija nastaviti da preduzima u cilju sveukupnog unapređenja regionalnih odnosa i pristupa Evropskoj uniji, saopšteno je iz ministarstva.

Popović je na okruglom stolu posvećenom predstavljanju Predloga nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina od 2021. do 2026. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje, rekla da je „opšti cilj Strategije definisan kao osnaživanje procesnih i vanprocesnih mehanizama za suzbijanje nekažnjivosti ratnih zločina“.

Ona je navela da Strategija predviđa i „zaštitu i podršku žrtvama, otkrivanje sudbine nestalih i izgradnju društvenog ambijenta tolerancije i pomirenja“, što bi na širem planu „doprinelo rešavanju preostalih bolnih pitanja iz perioda raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu pozdravio napore Vlade Srbije usmerene ka procesuiranju ratnih zločina, ističući da Strategija i Akcioni plan „predstavljaju značajne strateške dokumente i korak napred na ovom polju“.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021