Vesti
Ratni zločini

Predstavljanje Specijalnog suda naredne nedelje

Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu biće predstavljen 15. septembra na prvoj konferenciji za novinare u Hagu.
Predstavljanje Specijalnog suda naredne nedelje
Ilustracija (srbijadanas.rs)

Kako je najavljeno iz sedišta Suda, novinarima će se obratiti sekretar Fidelma Donlon i glavni tužilac Dejvid Švendiman.

Irska pravnica Donlon će, prema saopštenju, “opisati postupak formiranja” suda, “koji trenutno napreduje prema planu”.

Donlon će predstaviti i internet stranicu Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove, kao i Specijalizovanog tužilaštva, čime će oni otpočeti komunikaciju s javnošću.

Glavni tužilac Švendiman će, potom, izložiti “viziju uloge i odgovornosti specijalizovanog tužioca i Specijalizovanog tužilaštva”.

Iako se u današnjem saopštenju izričito ne pominje OVK, podseća se da će sud “voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011., a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Vilijamsona je nasledio Dejvid Švendiman, takođe Amerikanac.

Švendiman je 1. septembra imenovan za glavnog tužioca suda koji će zasedati u Hagu, a činiće ga međunarodne sudije i tužioci.

U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi novi sud, prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020