Vesti
Ratni zločini

Predstavljanje Specijalnog suda naredne nedelje

Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu biće predstavljen 15. septembra na prvoj konferenciji za novinare u Hagu.
Predstavljanje Specijalnog suda naredne nedelje
Ilustracija (srbijadanas.rs)

Kako je najavljeno iz sedišta Suda, novinarima će se obratiti sekretar Fidelma Donlon i glavni tužilac Dejvid Švendiman.

Irska pravnica Donlon će, prema saopštenju, “opisati postupak formiranja” suda, “koji trenutno napreduje prema planu”.

Donlon će predstaviti i internet stranicu Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove, kao i Specijalizovanog tužilaštva, čime će oni otpočeti komunikaciju s javnošću.

Glavni tužilac Švendiman će, potom, izložiti “viziju uloge i odgovornosti specijalizovanog tužioca i Specijalizovanog tužilaštva”.

Iako se u današnjem saopštenju izričito ne pominje OVK, podseća se da će sud “voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011., a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Vilijamsona je nasledio Dejvid Švendiman, takođe Amerikanac.

Švendiman je 1. septembra imenovan za glavnog tužioca suda koji će zasedati u Hagu, a činiće ga međunarodne sudije i tužioci.

U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi novi sud, prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021