Vesti
Ratni zločini

Predistražni postupak protiv NN lica za Rudnicu

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je predistražni postupak protiv NN lica kako bi se rasvetlile sve okolnosti pod kojima su stradali albanski civili čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Rudnica.
Predistražni postupak protiv NN lica za Rudnicu
Iskopavanja u Rudnici (Foto slobodnaevropa.org)

U saopštenju tužilaštva se precizira da je izvršena ekshumacija i identifikacija tela i da je tom prilikom utvrđeno da se radi o civilima albanske nacionalnosti, koji su najverovatniji stradali u ataru sela Rezale i sela Ćirez.

U saradnji sa pripadnicima Euleksa, Tužilaštvo za ratne zločine je do sada saslušalo više od 100 svedoka koji su definisali događaje u kojima su ova lica stradala.

U toku je rasvetljavanje činjenica i okolnosti na osnovu kojih bi se identifikovali izvršioci ovih zločina, navodi tužilaštvo.



Ostale vesti

Sudija naložio dve izmene u optužnici protiv Šalje

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanh veća Kosova sa sedištem u Hagu, doneo je dve odluke u vezi sa optužnicom protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka (58), kojom se tereti za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine i u vezi sa osporavanjem nadležnosti tog suda.

  • 20.10.2021
Zakazana osma statusna konferencija u procesu protiv lidera OVK

Osma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, zakazana je za petak, 29. oktobar u Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 18.10.2021
Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021