Vesti
Ratni zločini

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK
Sud u Hagu (Foto N1)

"Verovatno će me uključiti u takozvani ‘udruženi zločinački poduhvat’, jer se tako odnose prema bivšoj OVK i njenim vođama, trenutno najvećem takvom kriminalnom poduhvatu u Evropi, sa 46.476 članova, njenih veterana", naveo je Halitjaha u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Dodao je da je "dovoljno setiti se šta je na Kosovu uradila država Srbija, sa policijom i vojskom, nepoštovanjem međunarodnih normi i zakona itd".

"Ubila je 1.384 dece, od onih sa cuclom u ruci do 13 godina. Ubijala trudnice, silovala na hiljade žena", napisao je on.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, nekadašnja OVK nije preduzimala ubilačke akcije protiv srpskog stanovništva.

"Mi u OVK nismo palili srpske kuće, nismo ubili nijedno srpsko dete, nismo silovali nijednu Srpkinju, ratovali smo na Kosovu, u našoj zemlji, ne u Srbiji", dodao je.

Nije naveo u kom je svojstvu pozvan da se pojavi pred Specijalnim tužilaštvom.

 Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022