Vesti
Ratni zločini

Potvrđena optužnica protiv Krasnićija, danas verovatno u Hag

Valon Hasani, advokat Jakupa Krasnićija, nekadašnjeg portparola OVK, izjavio je da je optužnica protiv njega potvrđena. "Sve sto mogu potvrditi je da ima pretresa. Optužnica je potvrđena, sada bi gospodin Krasnići trebalo da bude prebačen u Hag, verujem da će danas biti prebačen", naveo je Hasani. Koha javlja da će se to dogoditi u toku dana, a u međuvremenu traje pretres njegove kuće.
Potvrđena optužnica protiv Krasnićija, danas verovatno u Hag
Priština (Foto Kim)

Specijalno tužilaštvo u Hagu saopštilo je kratko da su u Prištini u toku operacije po njihovom nalogu i da se odvijaju uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS). Kako javlja reporter N1 iz EU, to je sve što je saopšteno za sada.

Policija Euleksa se još nalazi u kući Jakupa Krasnićija u Prištini i nastavlja pretres koji je započila, dok su istovremeno pripadnici policije Euleksa i Policije Kosova i u selu Negrovce u opštini Glogovac, ispred njegove porodične kuće.

Kako javlja reporterka N1 iz Prištine, porodica je saopštila da je Krasnići saslušan u posebnoj prostoriji u kući, odvojen od njih i da nemaju drugih informacija.

Žena je rekla da su snage ušle nasilno u kuću, bez obzira što su tražili nalog za pretres, koji im, kako ona tvrdi, nije uručen.

Opkoljena je i rodna kuća Jakupa Krasnićija u selu Negrovce u opštini Glogovac.

Jakup Krasnići je bio visoki funkcioner Kosova, dugo je bio sekretar Demokratske partije Hašima Tačija, koga je napustio i formirao partiju Socijaldemokratska inicijativa u kojoj poslednjih godina nije aktivan, a bio je nekada i predsednik kosovskog parlament.

Tokom sukoba na Kosovu bio je portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Reporterka N1 kaže da je reagovao bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je rekao da je današnji pretres zabrinjavajući, da nije u skladu sa demokratskim procedurama, jer se sve odvija pred porodicom, a da je sve mogla da izvede i Kosovska policija. Dodao je da ne sumnja u Krasnićijevu nevinost. I veterani su reagovali navodeći, ironično, da policija može za dokaze da nađe Krasnićijeve knjige.

Premijer i predsednik Kosova nisu reagovali još na pretres.

Još se ne zna šta stoji u optužnici, ali se zna da je on saslušan prošle godine u julu, u Hagu, da je tada saslušan kao osumnjičeni za zločine u logoru Likošane kod Glogovca, gde je bio Štab OVK tokom sukoba na Kosovu. On se sumnjiči se za ubistvo Srba i Albanaca u tom logoru, ali ovo su nezvanične informacije, potvrdu ćemo dobiti iz veća kad se Krasnići bude našao u Hagu, ili bar na putu za Hag, navodi reporter N1.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021