Vesti
Ratni zločini

Potvrđena optužnica protiv Krasnićija, danas verovatno u Hag

Valon Hasani, advokat Jakupa Krasnićija, nekadašnjeg portparola OVK, izjavio je da je optužnica protiv njega potvrđena. "Sve sto mogu potvrditi je da ima pretresa. Optužnica je potvrđena, sada bi gospodin Krasnići trebalo da bude prebačen u Hag, verujem da će danas biti prebačen", naveo je Hasani. Koha javlja da će se to dogoditi u toku dana, a u međuvremenu traje pretres njegove kuće.
Potvrđena optužnica protiv Krasnićija, danas verovatno u Hag
Priština (Foto Kim)

Specijalno tužilaštvo u Hagu saopštilo je kratko da su u Prištini u toku operacije po njihovom nalogu i da se odvijaju uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS). Kako javlja reporter N1 iz EU, to je sve što je saopšteno za sada.

Policija Euleksa se još nalazi u kući Jakupa Krasnićija u Prištini i nastavlja pretres koji je započila, dok su istovremeno pripadnici policije Euleksa i Policije Kosova i u selu Negrovce u opštini Glogovac, ispred njegove porodične kuće.

Kako javlja reporterka N1 iz Prištine, porodica je saopštila da je Krasnići saslušan u posebnoj prostoriji u kući, odvojen od njih i da nemaju drugih informacija.

Žena je rekla da su snage ušle nasilno u kuću, bez obzira što su tražili nalog za pretres, koji im, kako ona tvrdi, nije uručen.

Opkoljena je i rodna kuća Jakupa Krasnićija u selu Negrovce u opštini Glogovac.

Jakup Krasnići je bio visoki funkcioner Kosova, dugo je bio sekretar Demokratske partije Hašima Tačija, koga je napustio i formirao partiju Socijaldemokratska inicijativa u kojoj poslednjih godina nije aktivan, a bio je nekada i predsednik kosovskog parlament.

Tokom sukoba na Kosovu bio je portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Reporterka N1 kaže da je reagovao bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je rekao da je današnji pretres zabrinjavajući, da nije u skladu sa demokratskim procedurama, jer se sve odvija pred porodicom, a da je sve mogla da izvede i Kosovska policija. Dodao je da ne sumnja u Krasnićijevu nevinost. I veterani su reagovali navodeći, ironično, da policija može za dokaze da nađe Krasnićijeve knjige.

Premijer i predsednik Kosova nisu reagovali još na pretres.

Još se ne zna šta stoji u optužnici, ali se zna da je on saslušan prošle godine u julu, u Hagu, da je tada saslušan kao osumnjičeni za zločine u logoru Likošane kod Glogovca, gde je bio Štab OVK tokom sukoba na Kosovu. On se sumnjiči se za ubistvo Srba i Albanaca u tom logoru, ali ovo su nezvanične informacije, potvrdu ćemo dobiti iz veća kad se Krasnići bude našao u Hagu, ili bar na putu za Hag, navodi reporter N1.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022