Vesti
Ratni zločini

Potvrđena optužnica protiv Krasnićija, danas verovatno u Hag

Valon Hasani, advokat Jakupa Krasnićija, nekadašnjeg portparola OVK, izjavio je da je optužnica protiv njega potvrđena. "Sve sto mogu potvrditi je da ima pretresa. Optužnica je potvrđena, sada bi gospodin Krasnići trebalo da bude prebačen u Hag, verujem da će danas biti prebačen", naveo je Hasani. Koha javlja da će se to dogoditi u toku dana, a u međuvremenu traje pretres njegove kuće.
Potvrđena optužnica protiv Krasnićija, danas verovatno u Hag
Priština (Foto Kim)

Specijalno tužilaštvo u Hagu saopštilo je kratko da su u Prištini u toku operacije po njihovom nalogu i da se odvijaju uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS). Kako javlja reporter N1 iz EU, to je sve što je saopšteno za sada.

Policija Euleksa se još nalazi u kući Jakupa Krasnićija u Prištini i nastavlja pretres koji je započila, dok su istovremeno pripadnici policije Euleksa i Policije Kosova i u selu Negrovce u opštini Glogovac, ispred njegove porodične kuće.

Kako javlja reporterka N1 iz Prištine, porodica je saopštila da je Krasnići saslušan u posebnoj prostoriji u kući, odvojen od njih i da nemaju drugih informacija.

Žena je rekla da su snage ušle nasilno u kuću, bez obzira što su tražili nalog za pretres, koji im, kako ona tvrdi, nije uručen.

Opkoljena je i rodna kuća Jakupa Krasnićija u selu Negrovce u opštini Glogovac.

Jakup Krasnići je bio visoki funkcioner Kosova, dugo je bio sekretar Demokratske partije Hašima Tačija, koga je napustio i formirao partiju Socijaldemokratska inicijativa u kojoj poslednjih godina nije aktivan, a bio je nekada i predsednik kosovskog parlament.

Tokom sukoba na Kosovu bio je portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Reporterka N1 kaže da je reagovao bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je rekao da je današnji pretres zabrinjavajući, da nije u skladu sa demokratskim procedurama, jer se sve odvija pred porodicom, a da je sve mogla da izvede i Kosovska policija. Dodao je da ne sumnja u Krasnićijevu nevinost. I veterani su reagovali navodeći, ironično, da policija može za dokaze da nađe Krasnićijeve knjige.

Premijer i predsednik Kosova nisu reagovali još na pretres.

Još se ne zna šta stoji u optužnici, ali se zna da je on saslušan prošle godine u julu, u Hagu, da je tada saslušan kao osumnjičeni za zločine u logoru Likošane kod Glogovca, gde je bio Štab OVK tokom sukoba na Kosovu. On se sumnjiči se za ubistvo Srba i Albanaca u tom logoru, ali ovo su nezvanične informacije, potvrdu ćemo dobiti iz veća kad se Krasnići bude našao u Hagu, ili bar na putu za Hag, navodi reporter N1.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020