Vesti
Ratni zločini

Potvrđena kazna zatvora od 15 godina Goranu Stanišiću

Vrhovni sud Kosova potvrdio kaznu zatvora od 15 godina Goranu Stanišiću (56) iz Lipljana osuđenom ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Njegov advokat Ljubomir Pantović potvrdio je ovu informaciju.

Potvrđena kazna zatvora od 15 godina Goranu Stanišiću
Goran Stanišić u sudu (Foto Kallxo)

Kako je rekao, Vrhovni sud je odbacio žalbu za zaštitu zakokonitosti koju je on kao branilac uložio.

Time je ovaj sud potvrdio ranije donetu presudu i određivanje zatvorske kazne od 15 godina.

Pantović je inače tražio da Vrhovni sud oslobodi Stanišića s obzirom da su ga svedoci optužili tek nakon hapšenja te da proces vrati na početak.

Podsetimo, Stanišić je uhapšen na prelazu Jarinje jula 2019. godine po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje kod Lipljana 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva.

Osnovni sud u Prištini ga je oktobra 2021. godine osudio na 20 godina zatvora. Nakon žalbe advokata, Apelacioni sud je smanjio kaznu na 15 godina zatvora.

Stanišić se nalazi u zatvoru u Podujevu.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023