Vesti
Ratni zločini

„Potpredsednik Komisije za nestale Vlade Kosova bi trebalo da bude Srbin“

Komisija za nestala lica Vlade Kosova je za 22 godine postojanja samo u jednom periodu imala zamenika predsednika iz srpske zajednice. Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Gračanice zatheva od premijera Kosova Aljbina Kurtija da imenuje i potpredsednika i jednog člana iz srpske zajednice.
„Potpredsednik Komisije za nestale Vlade Kosova bi trebalo da bude Srbin“
Sa obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica u Gračanici (Foto Kim)

„Potpredsednik vladine Komisije za nestala lica trebalo bi da bude Srbin, kao i jedan član Komisije. Međutim, iako smo mi na to apelovali nekoliko puta, do dana današnjeg to nije izvršeno. Za ove 22 godine mi smo samo jednom imali našeg predstavnika Negovana Mavrića iz Velike Hoče, i on je tu bio veoma kratko“, kaže za RTV Kim Silvana Marinković, predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih.

Marinkovićeva dodaje da su o potrebi imenovanja članova iz srpske zajednice već razgovarali sa predsednikom Komisije Adnanom Hotijem, ali da još uvek nema pozitivnog odgovora.

„Verovatno njima nije u interesu da neko od nas bude tu. Vidite i sami šta se sve dešava na terenu, da mi apsolutno nismo upoznati sa svim iskopavanjima koja se dešavaju na terenu. Našem Uduženju bi značilo da imamo predstavnika u Komsiji za nestala lica, jer bi imali neke osnovne infomacije. Ovako mi neznamo šta se dešava, do informacija dolazimo jedino putem medija, a te informacije nekada nisu prave i potpune. Kada bi neko od nas bio tu onda bi bili mnogo više obavešteni“.

Predsednik Komisije za nestala lica pri vladi Kosova Adnan Hoti nedavno je najavio nove pretrage terena u potrazi za masovnim grobnicama. Hoti, međutim, nije otkrio koja su to mesta. Srpska strana, odnosno Radna grupa za nestala lica i predsednik Komisije Vlade Srbije Veljko Odalović najavljivali su početak iskopavanja na Košarama.

„Mi nemamo više informacija, a te lokacije se ne spominju samo u poslednje vreme, već godinama. Uvek se govori - „biće na proleće, a onda biće na jesen, sada su godišnji odmori“... Prođe jesen i samo se odugovlači, pogotovu sada kada je Specijalni sud počeo sa radom i kada su pojedini političari uhapšeni upravo zbog svega toga. Ako bi došlo do iskopavanja tih grobnica onda bi to bili direktni dokazi protiv njih u Specijalnom sudu. Tako da njima nije u interesu da se rade eshumacije u tim mestima“, kaže Silvana Marinković.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022