Vesti
Ratni zločini

„Potpredsednik Komisije za nestale Vlade Kosova bi trebalo da bude Srbin“

Komisija za nestala lica Vlade Kosova je za 22 godine postojanja samo u jednom periodu imala zamenika predsednika iz srpske zajednice. Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Gračanice zatheva od premijera Kosova Aljbina Kurtija da imenuje i potpredsednika i jednog člana iz srpske zajednice.
„Potpredsednik Komisije za nestale Vlade Kosova bi trebalo da bude Srbin“
Sa obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica u Gračanici (Foto Kim)

„Potpredsednik vladine Komisije za nestala lica trebalo bi da bude Srbin, kao i jedan član Komisije. Međutim, iako smo mi na to apelovali nekoliko puta, do dana današnjeg to nije izvršeno. Za ove 22 godine mi smo samo jednom imali našeg predstavnika Negovana Mavrića iz Velike Hoče, i on je tu bio veoma kratko“, kaže za RTV Kim Silvana Marinković, predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih.

Marinkovićeva dodaje da su o potrebi imenovanja članova iz srpske zajednice već razgovarali sa predsednikom Komisije Adnanom Hotijem, ali da još uvek nema pozitivnog odgovora.

„Verovatno njima nije u interesu da neko od nas bude tu. Vidite i sami šta se sve dešava na terenu, da mi apsolutno nismo upoznati sa svim iskopavanjima koja se dešavaju na terenu. Našem Uduženju bi značilo da imamo predstavnika u Komsiji za nestala lica, jer bi imali neke osnovne infomacije. Ovako mi neznamo šta se dešava, do informacija dolazimo jedino putem medija, a te informacije nekada nisu prave i potpune. Kada bi neko od nas bio tu onda bi bili mnogo više obavešteni“.

Predsednik Komisije za nestala lica pri vladi Kosova Adnan Hoti nedavno je najavio nove pretrage terena u potrazi za masovnim grobnicama. Hoti, međutim, nije otkrio koja su to mesta. Srpska strana, odnosno Radna grupa za nestala lica i predsednik Komisije Vlade Srbije Veljko Odalović najavljivali su početak iskopavanja na Košarama.

„Mi nemamo više informacija, a te lokacije se ne spominju samo u poslednje vreme, već godinama. Uvek se govori - „biće na proleće, a onda biće na jesen, sada su godišnji odmori“... Prođe jesen i samo se odugovlači, pogotovu sada kada je Specijalni sud počeo sa radom i kada su pojedini političari uhapšeni upravo zbog svega toga. Ako bi došlo do iskopavanja tih grobnica onda bi to bili direktni dokazi protiv njih u Specijalnom sudu. Tako da njima nije u interesu da se rade eshumacije u tim mestima“, kaže Silvana Marinković.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023