Vesti
Ratni zločini

„Potpredsednik Komisije za nestale Vlade Kosova bi trebalo da bude Srbin“

Komisija za nestala lica Vlade Kosova je za 22 godine postojanja samo u jednom periodu imala zamenika predsednika iz srpske zajednice. Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Gračanice zatheva od premijera Kosova Aljbina Kurtija da imenuje i potpredsednika i jednog člana iz srpske zajednice.
„Potpredsednik Komisije za nestale Vlade Kosova bi trebalo da bude Srbin“
Sa obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica u Gračanici (Foto Kim)

„Potpredsednik vladine Komisije za nestala lica trebalo bi da bude Srbin, kao i jedan član Komisije. Međutim, iako smo mi na to apelovali nekoliko puta, do dana današnjeg to nije izvršeno. Za ove 22 godine mi smo samo jednom imali našeg predstavnika Negovana Mavrića iz Velike Hoče, i on je tu bio veoma kratko“, kaže za RTV Kim Silvana Marinković, predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih.

Marinkovićeva dodaje da su o potrebi imenovanja članova iz srpske zajednice već razgovarali sa predsednikom Komisije Adnanom Hotijem, ali da još uvek nema pozitivnog odgovora.

„Verovatno njima nije u interesu da neko od nas bude tu. Vidite i sami šta se sve dešava na terenu, da mi apsolutno nismo upoznati sa svim iskopavanjima koja se dešavaju na terenu. Našem Uduženju bi značilo da imamo predstavnika u Komsiji za nestala lica, jer bi imali neke osnovne infomacije. Ovako mi neznamo šta se dešava, do informacija dolazimo jedino putem medija, a te informacije nekada nisu prave i potpune. Kada bi neko od nas bio tu onda bi bili mnogo više obavešteni“.

Predsednik Komisije za nestala lica pri vladi Kosova Adnan Hoti nedavno je najavio nove pretrage terena u potrazi za masovnim grobnicama. Hoti, međutim, nije otkrio koja su to mesta. Srpska strana, odnosno Radna grupa za nestala lica i predsednik Komisije Vlade Srbije Veljko Odalović najavljivali su početak iskopavanja na Košarama.

„Mi nemamo više informacija, a te lokacije se ne spominju samo u poslednje vreme, već godinama. Uvek se govori - „biće na proleće, a onda biće na jesen, sada su godišnji odmori“... Prođe jesen i samo se odugovlači, pogotovu sada kada je Specijalni sud počeo sa radom i kada su pojedini političari uhapšeni upravo zbog svega toga. Ako bi došlo do iskopavanja tih grobnica onda bi to bili direktni dokazi protiv njih u Specijalnom sudu. Tako da njima nije u interesu da se rade eshumacije u tim mestima“, kaže Silvana Marinković.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021