Vesti
Ratni zločini

Porodice nestalih o usvojenoj Deklaraciji: Politička kamuflaža

Direktor Resursnog centra za nestala lica (RCNL) Bajram Ćerkinaj je u Briselu usvojenu Deklaraciju o nestalim osobama ocenio kao „veliku političku kamuflažu“. Njegov kolega Negovan Mavrić se ipak nada da će se uskoro krenuti sa iskopavanjem potencijalnih grobnica i otvaranjem arhiva.
Porodice nestalih o usvojenoj Deklaraciji: Politička kamuflaža
Predstavnici Resursnog centra za nestala lica ispred Spomenika kindapovanim i nestalim u Prištini (Foto Kim arhiva)

Ćerkinaj je za Radio Kim kazao da ne veruje u usvojenu Deklaraciju sve dok se radne grupe za nestala lica ponovo ne sastanu.

„Oni nisu ništa novo rekli, trebali su da odrede dan kada će radne grupe početi da rade. To su pomenuli kao poslednje, da će se uključiti Crveni krst, ali nisu odredili da radne grupe moraju da budu nezavisne od politike, kao što su radili do sada“, naveo je on.

Ćerkinaj ne veruje da će usvojeni dokument pomoći porodicama kidnapovanih i nestalih u pronalaženju njihovih najmilijih.

„Usvojenom Deklaracijom porodicama kidnapovanih i nestalih žele da zatvore uši i oči“, zaključio je Ćerkinaj.

Negovan Mavrić iz Resursnog centra za nestala lica navodi da je usvajanje Deklaracije o nestalim osobama bilo očekivano.

„Imali smo obećanje od gospodina Miroslava Lačjaka da će tom Deklaracijom mnoge stvari biti promenjene i mi se tome nadamo. Nama je najbitnije da se krene sa iskopavanjem na lokacijama gde se nalaze grobnice. Naravno, video sam da su se usaglasili da na iskopavanju budu obe strane, kao i oko preuzimanja tela i sahrane“, rekao je on.

Mavrić je napomenuo da je otvaranje ahriva još jedna bitna stavka u usvojenoj Deklaraciji.

„Arhivi koji postoje ne mogu da budu privatni jer je u to vreme bilo rata i mislim da u ratu nema privatnih arhiva. Ukoliko je neko vodio dnevnik ili zapisnik, arhivi moraju da budu otvoreni i javni za organe koji se time bave“, dodao je.

Ipak, on je mišljenja da Deklaracijom o nestalim licima nisu obuhvaćeni svi problemi njihovih porodica. 

„Ne mora da znači, ako je prošlo puno vremena, da nema živih ljudi. Mi moramo da tragamo i za živima, ukoliko ih ima. Pregovarači nisu obuhvatili sve, reparacija za porodice kidnapovanih i nestalih, nema zakona o nestalim licima u Srbiji i ljudi nemaju prava na mnoge stvari“, zaključio je Mavrić.

Podsetimo, u Deklaraciji o nestalim licima Beograd i Priština su se obavezali da obezbede potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identifikuju preostale nestale osobe u vremenskom periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. Od 6.065 slučajeva nestalih još 1.621 slučaj je ostao nerešen.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023