Vesti
Ratni zločini

"Porodice kidnapovanih i nestalih ponovo prevarene"

„Nakon potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj stabilizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Vašingtonu, gde se pitanje nestalih nalazi pri kraju ovog dokumenta, po ko zna koji put se porodicama kidnapovanih i nestalih na Кosmetu čini da su prevarene, da se opet nalaze na početku“, navode predstavnici Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.
Instalacija Missing posvećena nestalim licima (Foto Kim arhiva)

Pitanje nestalih se u ovom sporazumu, navode, kao uzgred pominje, pa se pitaju – „Hoće li drugačije biti ovih dana u Briselu?“

Ističu da se i dalje nadaju da će se pronaći kosti njihovih srodnika. „Da će oni, koji dočekaju istinu, moći dostojno da ih sahrane. Da im se makar grobovi znaju...“, navode iz ovog udruženja.

Međutim, podsećaju i da dvadesetdve godine članovi porodica nestalih i kidnapovanih strpljivo i sa zebnjom čekaju vesti o njihovim najrođenijima.

„Danas se na listi nestalih nalaze imena još 1.643 osobe čija sudbina nije razjašnjena, od čega trećinu čine kosmetski Srbi. Proces ekshumacija i identifikacija je skoro stao, pa je Udruženje porodica kosmetskih stradalnika nebrojeno puta molilo, tražilo, zahtevalo od UNMIК-a, КFOR-a, EULEКS-a, privremenih institucija na КiM i zvaničnika i institucija u Beogradu da ubrzaju proces razotkrivanja istine o nestalima. I u susretima sa njima, dobijali smo obećanja „da će učiniti sve, kako bi se saznala istina o svim nestalima na Кosmetu“.

Ističu da su se svi pomenuti činioci poigravali kako sa sudbinom nestalih tako i sa porodicama, te da se ovim pitanjem nisu bavili ni odgovorno, ni profesionalno.

„Poslednjih meseci, u razgovorima delegacija Beograda i Prištine na različitim nivoima i na različitim mestima, učinilo nam se da nestala lica, i zvanično, postaju sfera njihovog interesovanja. Verujući njihovim izjavama, pomislili smo da će se, konačno, pitanje nestalih naći u vrhu prioriteta. Početkom jula je čak najavljena izrada nacrta končnog sporazuma o nestalim licima u okviru Briselskog sporazuma. Do tada, agonija i beznađe članova porodica kidnapovanih i nestalih se nastavljaju“, navode u saopštenju predstavnici Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022