Vesti
Ratni zločini

"Porodice kidnapovanih i nestalih ponovo prevarene"

„Nakon potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj stabilizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Vašingtonu, gde se pitanje nestalih nalazi pri kraju ovog dokumenta, po ko zna koji put se porodicama kidnapovanih i nestalih na Кosmetu čini da su prevarene, da se opet nalaze na početku“, navode predstavnici Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.
Instalacija Missing posvećena nestalim licima (Foto Kim arhiva)

Pitanje nestalih se u ovom sporazumu, navode, kao uzgred pominje, pa se pitaju – „Hoće li drugačije biti ovih dana u Briselu?“

Ističu da se i dalje nadaju da će se pronaći kosti njihovih srodnika. „Da će oni, koji dočekaju istinu, moći dostojno da ih sahrane. Da im se makar grobovi znaju...“, navode iz ovog udruženja.

Međutim, podsećaju i da dvadesetdve godine članovi porodica nestalih i kidnapovanih strpljivo i sa zebnjom čekaju vesti o njihovim najrođenijima.

„Danas se na listi nestalih nalaze imena još 1.643 osobe čija sudbina nije razjašnjena, od čega trećinu čine kosmetski Srbi. Proces ekshumacija i identifikacija je skoro stao, pa je Udruženje porodica kosmetskih stradalnika nebrojeno puta molilo, tražilo, zahtevalo od UNMIК-a, КFOR-a, EULEКS-a, privremenih institucija na КiM i zvaničnika i institucija u Beogradu da ubrzaju proces razotkrivanja istine o nestalima. I u susretima sa njima, dobijali smo obećanja „da će učiniti sve, kako bi se saznala istina o svim nestalima na Кosmetu“.

Ističu da su se svi pomenuti činioci poigravali kako sa sudbinom nestalih tako i sa porodicama, te da se ovim pitanjem nisu bavili ni odgovorno, ni profesionalno.

„Poslednjih meseci, u razgovorima delegacija Beograda i Prištine na različitim nivoima i na različitim mestima, učinilo nam se da nestala lica, i zvanično, postaju sfera njihovog interesovanja. Verujući njihovim izjavama, pomislili smo da će se, konačno, pitanje nestalih naći u vrhu prioriteta. Početkom jula je čak najavljena izrada nacrta končnog sporazuma o nestalim licima u okviru Briselskog sporazuma. Do tada, agonija i beznađe članova porodica kidnapovanih i nestalih se nastavljaju“, navode u saopštenju predstavnici Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022