Vesti
Ratni zločini

"Porodice kidnapovanih i nestalih ponovo prevarene"

„Nakon potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj stabilizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Vašingtonu, gde se pitanje nestalih nalazi pri kraju ovog dokumenta, po ko zna koji put se porodicama kidnapovanih i nestalih na Кosmetu čini da su prevarene, da se opet nalaze na početku“, navode predstavnici Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.
Instalacija Missing posvećena nestalim licima (Foto Kim arhiva)

Pitanje nestalih se u ovom sporazumu, navode, kao uzgred pominje, pa se pitaju – „Hoće li drugačije biti ovih dana u Briselu?“

Ističu da se i dalje nadaju da će se pronaći kosti njihovih srodnika. „Da će oni, koji dočekaju istinu, moći dostojno da ih sahrane. Da im se makar grobovi znaju...“, navode iz ovog udruženja.

Međutim, podsećaju i da dvadesetdve godine članovi porodica nestalih i kidnapovanih strpljivo i sa zebnjom čekaju vesti o njihovim najrođenijima.

„Danas se na listi nestalih nalaze imena još 1.643 osobe čija sudbina nije razjašnjena, od čega trećinu čine kosmetski Srbi. Proces ekshumacija i identifikacija je skoro stao, pa je Udruženje porodica kosmetskih stradalnika nebrojeno puta molilo, tražilo, zahtevalo od UNMIК-a, КFOR-a, EULEКS-a, privremenih institucija na КiM i zvaničnika i institucija u Beogradu da ubrzaju proces razotkrivanja istine o nestalima. I u susretima sa njima, dobijali smo obećanja „da će učiniti sve, kako bi se saznala istina o svim nestalima na Кosmetu“.

Ističu da su se svi pomenuti činioci poigravali kako sa sudbinom nestalih tako i sa porodicama, te da se ovim pitanjem nisu bavili ni odgovorno, ni profesionalno.

„Poslednjih meseci, u razgovorima delegacija Beograda i Prištine na različitim nivoima i na različitim mestima, učinilo nam se da nestala lica, i zvanično, postaju sfera njihovog interesovanja. Verujući njihovim izjavama, pomislili smo da će se, konačno, pitanje nestalih naći u vrhu prioriteta. Početkom jula je čak najavljena izrada nacrta končnog sporazuma o nestalim licima u okviru Briselskog sporazuma. Do tada, agonija i beznađe članova porodica kidnapovanih i nestalih se nastavljaju“, navode u saopštenju predstavnici Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.Ostale vesti

Euleks upao u kancelarije veterana OVK, uhapšen Hisni Gucati
Specijalci Euleksa, maskirani i naoružani automatskim puškama, upali su u kancelarije organizacije koja okuplja veterane Oslobodilačke vojske Kosova i uhapsili predsednika tog udruženja Hisnija Gucatija.
  • 25.09.2020
“Konačno krenulo odgovaranje za ratne zločine”
Posle pet godina od formiranja Specijalnog suda u Hagu za zločine OVK, došlo je i do prvog hapšenja i objavljivanja optužnice.
  • 25.09.2020
Nastavlja se suđenje Nenadu Arsiću
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja suđenje Nenadu Arsiću iz Čaglavice, optuženog od strane Specijalnog tužilaštva Kosova da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 25.09.2020
Objavljena optužnica protiv Saljiha Mustafe
U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
  • 24.09.2020
Euleks pomagao prilikom hapšenja Mustafe
Misiija Euleks učestvovala je u hapšenju optuženog pred Specijalnim Sudom Saljiha Mustafe.
  • 24.09.2020
Uhapšen Salih Mustafa, prosleđen u Hag
Na Kosovu je uhapšen Salih Mustafa na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.
  • 24.09.2020