Vesti
Ratni zločini

“Ponovo ubijaju ubijene i tapšu nas po ramenu”

U Kosovskoj Mitrovici je obeležena 22. godišnjica od kidnapovanja rudara sa kopa Belaćevac. Članovi porodica nestalih i dalje traže rasvetljavanje njihove sudbine.
“Ponovo ubijaju ubijene i tapšu nas po ramenu”
Ilustracija (Foto Kim)

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih položili su vence i cveće na spomenik „Istina“ i na taj način podsetili na nerasvetljenu sudbinu srpskih rudara koji su oteti sa svojih radnih mesta.

Tog 22. juna 1998. godine kidnapovani su Žarko Spasić, Zoran, Dušan i Pera Ađančić, Dragan Vukmirović, Mirko Buha, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić. Osim rudara sa kopa Belaćevac, tada je nestala još 21 osoba.

„Mi do dana današnjeg ne znamo ništa o njima. Naslušali smo se praznih priča, lažnih obećanja, stojimo danas sa ubijenom nadom, da ne kažem, beznadežni, da će ikada biti razjašnjeno gde su i kada stradali naši najdraži i gde se nalaze danas“, kazao je koordianator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, Milorad Trifunović.

Trifunović, čiji je brat nestao, kaže da nada umire poslednja i da porodicama niko ne može da uskrati veru da su njihovi nestali živi.

„Nama niko ne želi, niti hoće da pomogne. Tražimo istinu, zasipaju nas lažima. Pred našim očima uništavaju dokaze, ponovo ubijaju ubijene i tapšu nas po ramenu i ubeđuju nas da se to nama samo čini, da živimo u zabludi“.

Trifunović je podsetio da su ih predstavnici svih domaćih i međunarodnih činilaca uveravali da su njihovi članovi porodica živi i da rade na njihovom pronalasku. Takođe je pomenuo i lokaciju u mestu Žilivode gde su vršena bezuspešna iskopavanja koja su kasnije okončana zbog požara koji je izbio na toj lokaciji.

Kaže da se od te činjenice još uvek nisu oporavili.Ostale vesti

Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020
Saslušanjem svedoka nastavlja se suđenje Arsiću
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, koga je Specijalno tužilaštvo Кosova optužilo da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 01.10.2020
Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu
Potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj je danas pred sudijom za prethodnih postupka Specijalizovanih veća u Hagu, kazao "da ne priznaje rad suda i da je sud prekršio Ustav Kosova".
  • 29.09.2020
Hisni Gucati pred sudom u četvrtak
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se pred sudom u Hagu u četvrtak 1. oktobra, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 29.09.2020