Vesti
Ratni zločini

“Ponovo ubijaju ubijene i tapšu nas po ramenu”

U Kosovskoj Mitrovici je obeležena 22. godišnjica od kidnapovanja rudara sa kopa Belaćevac. Članovi porodica nestalih i dalje traže rasvetljavanje njihove sudbine.
“Ponovo ubijaju ubijene i tapšu nas po ramenu”
Ilustracija (Foto Kim)

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih položili su vence i cveće na spomenik „Istina“ i na taj način podsetili na nerasvetljenu sudbinu srpskih rudara koji su oteti sa svojih radnih mesta.

Tog 22. juna 1998. godine kidnapovani su Žarko Spasić, Zoran, Dušan i Pera Ađančić, Dragan Vukmirović, Mirko Buha, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić. Osim rudara sa kopa Belaćevac, tada je nestala još 21 osoba.

„Mi do dana današnjeg ne znamo ništa o njima. Naslušali smo se praznih priča, lažnih obećanja, stojimo danas sa ubijenom nadom, da ne kažem, beznadežni, da će ikada biti razjašnjeno gde su i kada stradali naši najdraži i gde se nalaze danas“, kazao je koordianator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, Milorad Trifunović.

Trifunović, čiji je brat nestao, kaže da nada umire poslednja i da porodicama niko ne može da uskrati veru da su njihovi nestali živi.

„Nama niko ne želi, niti hoće da pomogne. Tražimo istinu, zasipaju nas lažima. Pred našim očima uništavaju dokaze, ponovo ubijaju ubijene i tapšu nas po ramenu i ubeđuju nas da se to nama samo čini, da živimo u zabludi“.

Trifunović je podsetio da su ih predstavnici svih domaćih i međunarodnih činilaca uveravali da su njihovi članovi porodica živi i da rade na njihovom pronalasku. Takođe je pomenuo i lokaciju u mestu Žilivode gde su vršena bezuspešna iskopavanja koja su kasnije okončana zbog požara koji je izbio na toj lokaciji.

Kaže da se od te činjenice još uvek nisu oporavili.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020