Vesti
Ratni zločini

Ponovo pomeren rok za početak suđenja Tačiju i saoptuženima

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu danas je ponovo pomerilo rok u kojem će biti spremno za suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Ponovo pomeren rok za početak suđenja Tačiju i saoptuženima
Hašim Tači u Haškom sudu (Foto print.scr)

Na raspravi o stanju u postupku, tužiteljka Kler Loson rekla je da će pretprocesni podnesak, u kojem će podrobno opisati dokazni postupak na suđenju, moći da uloži tek sredinom oktobra umesto u septembru, kako je ranije najavljivala.

To je žestoko osudio Ben Emerson, branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija, naglašavajući da je sada jasno da proces ne može početi pre polovine iduće godine. Emerson je podsetio da je tužilaštvo ranije tvrdilo da će u septembru biti spremno za početak suđenja, što je on tada nazvao „apsurdnim“.

Po Emersonu, sada se to pokazalo tačnim, jer tužioci do septembra ne mogu odbrani obelodaniti ni dokazni materijal, a kamoli početi suđenje.

„Morate sada prihvatiti realnost da nema šanse da ovo suđenje počne pre polovine iduće godine“, rekao je Veseljijev advokat.

Emerson je zatražio izvinjenje tužilaštva i predsednice suda Ekaterine Trendafilove, zato što su ga optuživali da namerno odugovlači postupak kako bi povećao šanse da optuženi budu pušteni na privremenu slobodu.

Po Emersonu, Trendafilova i glavni tužilac Džek Smit su tu netačnu tvrdnju izrekli na poverljivom sastanku sa šefovima misija EU.

„Tužilaštvo je u rasulu, a naši klijenti su u pritvoru“, naglasio je Emerson.

On je tvrdio da, u materijalu koji je tužilaštvo obelodanilo odbrani, „nema nijednog dokaza da je Veselji počinio zločin, saučestvovao u zločinu ili podsticao zločin“. Emerson je ocenio i da sud nema nadležnost za udruženi zločinački poduhvat i komandnu odgovornost, kao oblike krivične odgovornosti, niti za proizvoljno lišavanje slobode, kao krivično delo.

Pritom se pozvao na „nedavnu odluku Ustavnog suda Srbije“ da to nisu bili oblici krivične odgovornosti, ni zločini po jugoslovenskim zakonima koji su vladali tokom rata na Kosovu.

O tom i drugim preliminarnim prigovorima branilaca na nadležnost suda i optužnicu, sudija za prethodni postupak Nikola Giju odluku će doneti, kako je najavio, 16. jula.

Tačijev advokat Žan Pjer Prosper naglasio je da je „izuzetno problematično“ što tužilaštvo još nije spremno za suđenje, već unedogled nastavlja istragu, iako je optužnicu podiglo pre godinu dana, a optuženi su u pritvoru.

„Oni imaju pravo da znaju za šta su optuženi, a mi to još ne znamo. Dok istraga tužilaštva traje, moramo razmotriti da optužene pustimo na privremenu slobodu dok tužioci ne budu spremni“, rekao je Prosper, bivši ambasador SAD za ratne zločine.

On je tvrdio da su prekršena „sva ljudska prava“ optuženih.

Tužiteljka Loson kratko je uzvratila da tužilaštvo odbrani obelodanjuje dokazni materijal pre rokova propisanih pravilima suda. Branioci su tvrdili i da ne mogu početi svoju istragu zato što u materijalu tužilaštva nema dokaza koji njihove klijente povezuju sa zločinima iz optužnice.

„Nikakvi dokazi ne povezuju optužene sa više od 100 mesta zločina na više od 40 lokacija“, rekao je Emerson.

Sledeća rasprava o stanju u postupku biće održana u junu, naznačio je sudija Giju.

Zajedno sa Tačijem i Veseljijem, optuženi su Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021