Vesti
Ratni zločini

Podignuta nova optužnica za ratni zločin na Kosovu

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva protiv S.F. koji je pre izbijanja ratnih sukoba na Kosovu bio službenik Državne bezbednosti Srbije.
Podignuta nova optužnica za ratni zločin na Kosovu
Palata pravde u Prištini (Foto Kim)

Kako navode iz Specijalnog tužilaštva, sumnja se da je okrivljeni S.F. u svojstvu službenog lica, kao pripadnik Državne bezbednosti zajedno sa još dvojicom kolega, nepoznatih kosovskim organima gonjenja, 10.04.1998. godine u Slatini priveo lekara H.Š, ali i još dva lica H.S. i Š.H.

Kako se navodi, oni su nakon privođenja stavljeni u automobil kojim je upravljao okrivljeni S.F. i odvedeni u zgradu Državne bezbednosti u Prištini. Tamo su, kako se ističe, prebijeni i mučeni. Od toga dana se ne zna ništa o njihovoj sudbini, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Okrivljeni je, prema tvrdnjama nadležnih u Specijalnom tužilaštvu, izvršio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz člana 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona bišve SFRJ.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023