Vesti
Ratni zločini

Podignuta još jedna optužnica za ratni zločin

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas još jednu optužnicu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva protiv E.B.

Podignuta još jedna optužnica za ratni zločin
Osnovni sud u Prištini (Foto Specijalno tužilaštvo)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu Osnovnom sudu u Prištini – Posebno odeljenje, protiv okrivljenog E.B. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilno stanovništvo", sankcionisano članom 142. u odnosu na član 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zakona koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, saopštili su iz Specijalnog tužilaštva.

Prema tvrdnjama nadležnih u Specijalnom tužilaštvu, istragama je pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je okrivljeni, "u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i vojnih snaga, učestvovao i doprineo ubistvu šesnaest (16) civila albanske nacionalnosti, 8. maja 1999. godine u selu Staradran u opštini Istok".

Iz Tužilaštva dodaju da je ovaj krivični predmet je već predat Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje.

Okrivljenom je određena mera pritvora, po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva protiv S.F. koji je pre izbijanja ratnih sukoba na Kosovu bio službenik Državne bezbednosti Srbije.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023