Vesti
Ratni zločini

Početak suđenja Pjetru Šalji zakazan za 21. februar

Početak suđenja Pjetru Šalji pred Specijalizovanim većima Kosova zakazan je 21. februar. Za sada je osam lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje za dobijanje statusa žrtve i dalje je u toku, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova. 

Početak suđenja Pjetru Šalji zakazan za 21. februar
Pjeter Šalja (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

Predsedavajući sudija će 21. februara proglasiti početak suđenja, naložiti da se optuženom pročitaju optužbe, obavestiti ga o određenim pravima i obavezama, pitati da li je razumeo optužnicu i da li želi da potvrdi svoje ranije izjašnjenje da nije kriv.

Nakon toga će, kako se navodi, Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i odbrana imati svako po dva sata za uvodno izlaganje.

Sednice će biti javne i moći će da se prate na internet stranici Specijalizovanih veća na albanskom, srpskom i engleskom, sa odloženim emitovanjem od 45 minuta, ili iz galerije za posetioce u zgradi suda.

Iz Specijalizovanih veća podsećaju da se u četiri tačke optužnice, Šalja, po osnovu individualne krivične odgovornosti, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje, i ubistvo.

"Za sada je osam lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku. Prijavljivanje za dobijanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku i dalje je u toku. Lica koja mogu da dokažu da su pretrpela telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao neposrednu posledicu krivičnog dela navedenog u korigovanoj potvrđenoj optužnici još mogu da se prijave za učešće u postupku. To mogu da budu lica koja su neposredno pretrpela štetu, kao i lica koja su posredno pretrpela štetu jer su, na primer, bila u bliskom ličnom odnosu sa direktnom žrtvom koja je lišena života ili pretrpela povredu", naveli su iz Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi u optužnici, krivična dela su izvršena između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u fabrici metala u Kukešu u Albaniji, koju je koristila OVK.

"Tok postupka Prvobitna optužnica protiv Pjetra Šalje potvrđena je 12. juna 2020. a korigovana potvrđena optužnica zavedena je 1. novembra 2021. Gospodin Šalja je uhapšen u Belgiji 16. marta 2021. i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća 15. aprila 2021".

Njegovo prvo pristupanje sudu održano je 19. aprila 2021. pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. Izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Dana 21. septembra 2022, sudija za prethodni postupak je prosledio spis predmeta pretresnom panelu I. Konferencija za pripremu suđenja održana je od 18. do 20. oktobra 2022.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023