Vesti
Ratni zločini

Počelo suđenje Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju, izjasnili se da nisu krivi

Pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK počelo je suđenje protiv bviših komandanata ove paravojne jedinice na Kosovu, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
Počelo suđenje Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju, izjasnili se da nisu krivi
Specijalni sud u Hagu (Foto KoSSev)

Uvodne reči zakazane su za danas, sutra i prekosutra.

Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020, a menjana je 3. septembra 2021, 29. aprila 2022. i 30. septembra 2022. Verzija optužnice s manje brisanog teksta podneta je 27. februara. 2023. To je ujedno i operativna optužnica u ovom predmetu, naveli su iz Specijalizovanih veća u Hagu.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

U optužnici se navodi da su ta krivična dela vršena najkasnije od marta 1998. pa sve do kraja septembra 1999. na brojnim mestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema optužnici, ta krivična dela Oslobodilačka vojska Kosova je počinila protiv stotina civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. U optužnici se tvrdi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni na osnovu različitih vidova krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo sistematskog napada širih razmera na civilno stanovništvo za koje se smatralo da ne podržava OVK.

Sva četvorica optuženih ponovo su se izjasnila o optužnici i krivici, negirali su odgovornost za zločine koji im se stavljaju na teret.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Čarlsa Smita da li razume navode optužnice i kako se izjašnjava, Tači je odgovorio:

"Razumem i u potpunosti nisam kriv".

Veselji je, takodje, rekao da razume optužnicu, ali da je "ne prihvata".

"Nisam kriv i ne prihvatam odlaganje početka sudjenja od dve godine", kazao je Veselji.

I trećeoptuženi Seljimi potvrdio je da se ne oseća krivim po svim tačkama optužnice.

Četvrtooptuženi Krasnići rekao je da "nema nikakve veze s tačkama optužnice" koju razume.

"Ja se ne slažem s optužnicom i nemam nikakvu odgovornost za ono što u njoj piše. Uopšte nisam kriv", kazao je Krasnići.

Suđenje optuženoj "četvorki" može se pratiti na ovom linku

Uoči početka suđnja bivšim komandantima OVK juče je u Prištini održan protest veterana Oslobodilačke vojske Kosova, građana, predstavnika Demokratske partije Kosova, ali i rodbine i prijatelja bivših vođa.

Danas je ispred suda grupa Alabanaca koja se takođe protivi ovom sudskom procesu.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023