Vesti
Ratni zločini

Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje

U Specijalizovanim većima u Hagu danas je održana prva statusna konferencija u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. godine.
Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje
Pjeter Šalja (Foto prnt.scr Specijalizovana veća Kosova)

Šalja je putem video konferencije iz pritvorske jedinice u Hagu pratio sednicu dok su njegovi branioci bili u sudnici, kao i predstavnici tužilaštva i sudija za prethodni postupak koji vodi ovaj predmet.

Predstavnica Specijalizovanog tužilaštva je navela da pored četiri svedoka kojima je potkrepljena optužnica, tužilaštvo namerava da pred sud izvede još osam svedoka.

Očekuje da će imati ukupno 3.000 dokumenata uz materijale koji su prilioženi uz optužnicu, a da će do 3. septembra završtiti obelodanjivanje svih dokaza, koje je započelo juče.

Najavila je i da će istovremeno obelodanjivati i potecijalno oslobađajući materijal, odnosno dokaze koji bi išli u prilog odbrani.

Što se tiče istraga koje su u toku, predstavnica tužilaštva je navela da će one biti završene do zadatog roka 30. jula.

Istraga odbrane

Šaljin advokat zatražio je da se odbrani tokom obelodanjivanja dokaza, skinu redakcije sa imena svedoka i žrtava za koje se tereti, iako to nije praksa ovog suda.

On je najavio da će odbrana da sprovede svoju istragu, ali nije mogao da odredi koliko bi to moglo da traje.

Danas nije mogao da kaže ni da li će se Šalja braniti iznošenjem alibija ili na drugi način.

Šalja je u ponedeljak negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine, navodeći da mu se "one čine smešnim".

"Nisam počinio nikakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv", rekao je Šalja.

Proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva

On je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova. Uložio je žalbu na rešenje o hapšenju, koju je odbio sud u Liježu 6. aprila, a 15. aprila ga izručio Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu, rekao je danas sudija sudija Nikola Giju.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine, "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo".Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021