Vesti
Ratni zločini

Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje

U Specijalizovanim većima u Hagu danas je održana prva statusna konferencija u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. godine.
Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje
Pjeter Šalja (Foto prnt.scr Specijalizovana veća Kosova)

Šalja je putem video konferencije iz pritvorske jedinice u Hagu pratio sednicu dok su njegovi branioci bili u sudnici, kao i predstavnici tužilaštva i sudija za prethodni postupak koji vodi ovaj predmet.

Predstavnica Specijalizovanog tužilaštva je navela da pored četiri svedoka kojima je potkrepljena optužnica, tužilaštvo namerava da pred sud izvede još osam svedoka.

Očekuje da će imati ukupno 3.000 dokumenata uz materijale koji su prilioženi uz optužnicu, a da će do 3. septembra završtiti obelodanjivanje svih dokaza, koje je započelo juče.

Najavila je i da će istovremeno obelodanjivati i potecijalno oslobađajući materijal, odnosno dokaze koji bi išli u prilog odbrani.

Što se tiče istraga koje su u toku, predstavnica tužilaštva je navela da će one biti završene do zadatog roka 30. jula.

Istraga odbrane

Šaljin advokat zatražio je da se odbrani tokom obelodanjivanja dokaza, skinu redakcije sa imena svedoka i žrtava za koje se tereti, iako to nije praksa ovog suda.

On je najavio da će odbrana da sprovede svoju istragu, ali nije mogao da odredi koliko bi to moglo da traje.

Danas nije mogao da kaže ni da li će se Šalja braniti iznošenjem alibija ili na drugi način.

Šalja je u ponedeljak negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine, navodeći da mu se "one čine smešnim".

"Nisam počinio nikakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv", rekao je Šalja.

Proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva

On je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova. Uložio je žalbu na rešenje o hapšenju, koju je odbio sud u Liježu 6. aprila, a 15. aprila ga izručio Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu, rekao je danas sudija sudija Nikola Giju.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine, "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo".Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021