Vesti
Ratni zločini

Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje

U Specijalizovanim većima u Hagu danas je održana prva statusna konferencija u procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. godine.
Počelo obelodanjivanje dokaza protiv Pjetra Šalje
Pjeter Šalja (Foto prnt.scr Specijalizovana veća Kosova)

Šalja je putem video konferencije iz pritvorske jedinice u Hagu pratio sednicu dok su njegovi branioci bili u sudnici, kao i predstavnici tužilaštva i sudija za prethodni postupak koji vodi ovaj predmet.

Predstavnica Specijalizovanog tužilaštva je navela da pored četiri svedoka kojima je potkrepljena optužnica, tužilaštvo namerava da pred sud izvede još osam svedoka.

Očekuje da će imati ukupno 3.000 dokumenata uz materijale koji su prilioženi uz optužnicu, a da će do 3. septembra završtiti obelodanjivanje svih dokaza, koje je započelo juče.

Najavila je i da će istovremeno obelodanjivati i potecijalno oslobađajući materijal, odnosno dokaze koji bi išli u prilog odbrani.

Što se tiče istraga koje su u toku, predstavnica tužilaštva je navela da će one biti završene do zadatog roka 30. jula.

Istraga odbrane

Šaljin advokat zatražio je da se odbrani tokom obelodanjivanja dokaza, skinu redakcije sa imena svedoka i žrtava za koje se tereti, iako to nije praksa ovog suda.

On je najavio da će odbrana da sprovede svoju istragu, ali nije mogao da odredi koliko bi to moglo da traje.

Danas nije mogao da kaže ni da li će se Šalja braniti iznošenjem alibija ili na drugi način.

Šalja je u ponedeljak negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine, navodeći da mu se "one čine smešnim".

"Nisam počinio nikakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv", rekao je Šalja.

Proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva

On je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova. Uložio je žalbu na rešenje o hapšenju, koju je odbio sud u Liježu 6. aprila, a 15. aprila ga izručio Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu, rekao je danas sudija sudija Nikola Giju.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine, "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo".Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022