Vesti
Ratni zločini

Počela pretraga kod hrama Hrista Spasa

U dvorištu nedovršenog pravoslavnog hrma Hrista Spasa danas je počelo iskopavanje zbog sumnji da se na toj lokaciji nalazi grobnica sa posmrtnim ostacima nastradalih tokom ratnih dešavanja na Kosovu.
Počela pretraga kod hrama Hrista Spasa
Hram Hrista Spasa (Foto Kim arhiva)

Početku pretrage ovog terena prisustvovali su forenzičari iz Prištine i Beograda, predstavnici misije Euleksa, kao i predsednici Komisija za nestale pri vladi Kosova i Srbije, Prenk Đetaj i Veljko Odalović, kao i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Prenk Đetaj iz Komisije za nestale Vlade Kosova kazao je nedavno u emisiji “Dogovor” da su sumnje o postojanju grobnice postojale još 2008. godine ali da sve do ti podaci nisu bili verodostojni, te da sada će na osnovu izjave jedne građanke početi iskopavanja.

Sa druge strane, Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije je kazao da proces pretrage mora biti urađen transparentno i da se svi učesnici prema tome moraju odnositi profesionalno kako se ne bi izazvala uznemirenost javnosti na Kosovu, a pre svega porodica koje godinama tragaju za svojim nestalim članovima.Ostale vesti

Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021
Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

  • 17.11.2021