Vesti
Ratni zločini

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića

Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Advokat Ljubomir Pantović (Foto Tanjug)

Pantović kaže da je optužnica sada proširena na osnovu iskaza tri svedoka koji su dati krajem juna i početkom jula prošle godine.

Navodi da tužilaštvo tokom postupka formalno ima pravo da menja ili proširi optužnicu, ukoliko tužilac smatra da su se pojavili neki novi dokazi u toku glavnog pretresa, ali:

„Čekati šest meseci, odnosno skoro sedam, to nije bilo u redu. Međutim, mi tu ne možemo ništa“, dodao je Pantović.

U sklopu nove – proširene optužnice spominju se tri nova događaja sa kojim se povezuje Đokić, a koja nisu uvrštena u prethodnu optužnicu.

Pantović objašnjava da u slučaju proširenja optužnice odbrana dobija određeni rok za pripremu. Novi datum završne reči je 4. februar. Optuženi Đokić će se tada izjasniti o novim optužbama tužilaštva.

Zoran Đokić uhapšen je od strane Kosovske policije drugog februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžavan.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019, Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.Ostale vesti

Završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Mustafi
Na suđenju nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu.
  • 23.09.2021
Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju protiv Mustafe

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je četvrti dan zaredom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 23.09.2021
Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021