Vesti
Ratni zločini

Pantović: Ne ohrabruje što su kosovski sudovi preuzeli "ratne zločine"

"Kosovski sudovi se već bave slučajevima ratnih zločina od juna prošle godine kada je Euleks zvanično predao tu nadležnost. Taj sistem je u funkciji i kosovski sudovi, lokalne sudije sude "ratne zločine"", kaže advokat Ljubomir Pantović.
Pantović: Ne ohrabruje što su kosovski sudovi preuzeli
Advokat Ljubomir Pantović (Foto Tanjug)

Ipak, ističe da iako to nije nova, to nije ohrabrujuća vest.

„Naravno da to nije ohrabrujuća, niti dobra vest. Ipak misim da je Euleks trebao da u tom pravosudnom delu zadrži ovlašćenja i da Euleks preuzme da sudi za jako teška krivična dela“, kazao je Pantović u telefonskoj izjavi RTV Kim.

On kaže da iako je bilo primedbi i na rad Euleka i na rad Unmika u domenu suđenja za ratne zločine, da je Euleks trebalo da nastavi da se bavi ratnim zločinima.

„Da vam kažem moje iskustvo je bilo takvo da su sudije Euleksa bile mahom fer, nepristrasne i smatram da je Euleks, još u jednom vremenskom periodu, trebalo da sudi za ta teška krivična dela, kaže on i dodaje:

"Kada se neki Srbin uhapsi odmah počnu mediji, čitava javnost da tog čoveka proglašavaju ratnim zločincem, da je on odgovoran za ne znam kakve zločine u toku rata. Na taj način se stvara atmosfera gde taj čovek unapred bude proglašen krivim i u takvoj situaciji je teško sudiji, odnosno sudskom veću, da se izdigne iz tog modijuma javnosti i da sudi fer i nepristrasno", naglašava Pantović.

On napominje i najnoviji slučaj u Peći od pre mesec dana i ističe da to daje neko ohrabrenje, kada  je u tamošnjem osnovnom sudu oslobođen optužbe za ratne zločine Srbin Milorad Zajić, a gde je kompletno veće bilo sastavljeno od kosovskih sudija Albanaca. Međutim, kaže da ima i suprotih slučajeva.

"Imamo i obratni slučaj Roma Skender Bisljimija koji je prošle godine osuđen u Prištini za ratne zločine bez i jednog dokaza, naprotiv dokazi koji su bili na raspolaganju sudskom veću govorili su suprotno da taj čovek nije kriv" zaključuje Pantović.Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021