Pantović: Ne ohrabruje što su kosovski sudovi preuzeli "ratne zločine"

"Kosovski sudovi se već bave slučajevima ratnih zločina od juna prošle godine kada je Euleks zvanično predao tu nadležnost. Taj sistem je u funkciji i kosovski sudovi, lokalne sudije sude "ratne zločine"", kaže advokat Ljubomir Pantović.

Podeli ovaj članak sa:
 • Advokat Ljubomir Pantović (Foto Tanjug)

Ipak, ističe da iako to nije nova, to nije ohrabrujuća vest.

„Naravno da to nije ohrabrujuća, niti dobra vest. Ipak misim da je Euleks trebao da u tom pravosudnom delu zadrži ovlašćenja i da Euleks preuzme da sudi za jako teška krivična dela“, kazao je Pantović u telefonskoj izjavi RTV Kim.

On kaže da iako je bilo primedbi i na rad Euleka i na rad Unmika u domenu suđenja za ratne zločine, da je Euleks trebalo da nastavi da se bavi ratnim zločinima.

„Da vam kažem moje iskustvo je bilo takvo da su sudije Euleksa bile mahom fer, nepristrasne i smatram da je Euleks, još u jednom vremenskom periodu, trebalo da sudi za ta teška krivična dela, kaže on i dodaje:

"Kada se neki Srbin uhapsi odmah počnu mediji, čitava javnost da tog čoveka proglašavaju ratnim zločincem, da je on odgovoran za ne znam kakve zločine u toku rata. Na taj način se stvara atmosfera gde taj čovek unapred bude proglašen krivim i u takvoj situaciji je teško sudiji, odnosno sudskom veću, da se izdigne iz tog modijuma javnosti i da sudi fer i nepristrasno", naglašava Pantović.

On napominje i najnoviji slučaj u Peći od pre mesec dana i ističe da to daje neko ohrabrenje, kada  je u tamošnjem osnovnom sudu oslobođen optužbe za ratne zločine Srbin Milorad Zajić, a gde je kompletno veće bilo sastavljeno od kosovskih sudija Albanaca. Međutim, kaže da ima i suprotih slučajeva.

"Imamo i obratni slučaj Roma Skender Bisljimija koji je prošle godine osuđen u Prištini za ratne zločine bez i jednog dokaza, naprotiv dokazi koji su bili na raspolaganju sudskom veću govorili su suprotno da taj čovek nije kriv" zaključuje Pantović.

Ostale vesti

 • Poslednji čaj Pauna Živkovića i Marka Stojanovića sa kolegama

  Poslednji čaj Pauna Živkovića i Marka Stojanovića sa kolegama

  Dvadeset godina je prošlo od nestanka dvojice Srba iz Uroševca, Pauna Živkovića i Marka Stojanovića, direktora dve škole u ovom gradu. Nestali su u sred bela dana u Tehničkoj školi u koju su došli po dokumenta i narodnu nošnju. Od tada im se gubi svaki trag. Fond za humanitarno pravo u Prištini danas je podsetio na njihov nestanak organizovanjem tribine u Dokumentacionom centru.

 • Produžen pritvor Zlatanu Krstiću

  Produžen pritvor Zlatanu Krstiću

  Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini Arben Hoti, produžio je na još dva meseca meru pritvora Zlatanu Krstiću iz Kragujevca, koga Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane