Vesti
Ratni zločini

Pantović: Ne ohrabruje što su kosovski sudovi preuzeli "ratne zločine"

"Kosovski sudovi se već bave slučajevima ratnih zločina od juna prošle godine kada je Euleks zvanično predao tu nadležnost. Taj sistem je u funkciji i kosovski sudovi, lokalne sudije sude "ratne zločine"", kaže advokat Ljubomir Pantović.
Pantović: Ne ohrabruje što su kosovski sudovi preuzeli
Advokat Ljubomir Pantović (Foto Tanjug)

Ipak, ističe da iako to nije nova, to nije ohrabrujuća vest.

„Naravno da to nije ohrabrujuća, niti dobra vest. Ipak misim da je Euleks trebao da u tom pravosudnom delu zadrži ovlašćenja i da Euleks preuzme da sudi za jako teška krivična dela“, kazao je Pantović u telefonskoj izjavi RTV Kim.

On kaže da iako je bilo primedbi i na rad Euleka i na rad Unmika u domenu suđenja za ratne zločine, da je Euleks trebalo da nastavi da se bavi ratnim zločinima.

„Da vam kažem moje iskustvo je bilo takvo da su sudije Euleksa bile mahom fer, nepristrasne i smatram da je Euleks, još u jednom vremenskom periodu, trebalo da sudi za ta teška krivična dela, kaže on i dodaje:

"Kada se neki Srbin uhapsi odmah počnu mediji, čitava javnost da tog čoveka proglašavaju ratnim zločincem, da je on odgovoran za ne znam kakve zločine u toku rata. Na taj način se stvara atmosfera gde taj čovek unapred bude proglašen krivim i u takvoj situaciji je teško sudiji, odnosno sudskom veću, da se izdigne iz tog modijuma javnosti i da sudi fer i nepristrasno", naglašava Pantović.

On napominje i najnoviji slučaj u Peći od pre mesec dana i ističe da to daje neko ohrabrenje, kada  je u tamošnjem osnovnom sudu oslobođen optužbe za ratne zločine Srbin Milorad Zajić, a gde je kompletno veće bilo sastavljeno od kosovskih sudija Albanaca. Međutim, kaže da ima i suprotih slučajeva.

"Imamo i obratni slučaj Roma Skender Bisljimija koji je prošle godine osuđen u Prištini za ratne zločine bez i jednog dokaza, naprotiv dokazi koji su bili na raspolaganju sudskom veću govorili su suprotno da taj čovek nije kriv" zaključuje Pantović.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020