Vesti
Ratni zločini

Pantović: Ne ohrabruje što su kosovski sudovi preuzeli "ratne zločine"

"Kosovski sudovi se već bave slučajevima ratnih zločina od juna prošle godine kada je Euleks zvanično predao tu nadležnost. Taj sistem je u funkciji i kosovski sudovi, lokalne sudije sude "ratne zločine"", kaže advokat Ljubomir Pantović.
Pantović: Ne ohrabruje što su kosovski sudovi preuzeli
Advokat Ljubomir Pantović (Foto Tanjug)

Ipak, ističe da iako to nije nova, to nije ohrabrujuća vest.

„Naravno da to nije ohrabrujuća, niti dobra vest. Ipak misim da je Euleks trebao da u tom pravosudnom delu zadrži ovlašćenja i da Euleks preuzme da sudi za jako teška krivična dela“, kazao je Pantović u telefonskoj izjavi RTV Kim.

On kaže da iako je bilo primedbi i na rad Euleka i na rad Unmika u domenu suđenja za ratne zločine, da je Euleks trebalo da nastavi da se bavi ratnim zločinima.

„Da vam kažem moje iskustvo je bilo takvo da su sudije Euleksa bile mahom fer, nepristrasne i smatram da je Euleks, još u jednom vremenskom periodu, trebalo da sudi za ta teška krivična dela, kaže on i dodaje:

"Kada se neki Srbin uhapsi odmah počnu mediji, čitava javnost da tog čoveka proglašavaju ratnim zločincem, da je on odgovoran za ne znam kakve zločine u toku rata. Na taj način se stvara atmosfera gde taj čovek unapred bude proglašen krivim i u takvoj situaciji je teško sudiji, odnosno sudskom veću, da se izdigne iz tog modijuma javnosti i da sudi fer i nepristrasno", naglašava Pantović.

On napominje i najnoviji slučaj u Peći od pre mesec dana i ističe da to daje neko ohrabrenje, kada  je u tamošnjem osnovnom sudu oslobođen optužbe za ratne zločine Srbin Milorad Zajić, a gde je kompletno veće bilo sastavljeno od kosovskih sudija Albanaca. Međutim, kaže da ima i suprotih slučajeva.

"Imamo i obratni slučaj Roma Skender Bisljimija koji je prošle godine osuđen u Prištini za ratne zločine bez i jednog dokaza, naprotiv dokazi koji su bili na raspolaganju sudskom veću govorili su suprotno da taj čovek nije kriv" zaključuje Pantović.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022