Vesti
Ratni zločini

Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu

Zbog zahteva odbrane Olivera Ivanovića o izuzeću sudije Albanaca, koji je član sudskog veća, otkazana su ročišta pred Apelacionim sudom koja su zakazana za danas i sutra.
Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu
Ilustracija (Alo.rs)

Do odlaganja ročišta Oliveru Ivanoviću došlo je nakon što je sudsko veće saopštilo da Apelacioni sud nije doneo odluku o izuzeću sudije Dritona Muharemija. Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, je na ročištu ponovio da je zahtev za izuzeće lokalnog sudije podnet iz pincipijalnih razloga.

"Što se tiče odlaganja ročišta, mi to nismo želeli. Mi smo zahtev za izuzeće sudije podneli istoga dana kada smo o njegovom imenu obavešteni, to je bilo pre dvadeset dana i očekivali smo da je to su rešio. Međutim, to što sud nije rešio nije naša krivica već njihova. Mi smo bili spremni da se suđenje danas i sutra nastavi kako je planirano, ali svejdeno, za dve nedelje će se nastaviti i videćemo kako će ići", kazao je Vlajić novinarima nakon prekida ročišta

Branilac okrivljenih Burhan Mandžuni je kazao da predlog o izuzeću sudije treba biti potkrepljen zakonom jer zakon jasno definiše kada sudija treba biti izuzet, a to se, kako tvrdi, ne može desiti zbog principijalnih razloga.

"Sve sudije, bez obzira na njihovu pripadnost, na samom početku se zaklinju na pravdu. Samim tim, ja kao zastupnik oštećenih strana protivim se zahtevu iz razloga koje sam naveo"

Međunarodni tužilac Lars Unger je kazao da odbrana nije navela ni jedan pojedinačni razlog zašto bi sudija Muharemi trebalo da bude izuzet.

"Jedini razlog koji su naveli je da je on Albanac. Etnička Pripadnost sudije nije valjani razlog da isti taj sudija bude izuzet. Krivična dela u samom predmetu nisu uticala na njega, i on nije bio uključen u ovaj predmet ranije. Ne postoji ni jedan drugi razlog da on bude izuzet osim etničkog razloga i samim tim ovi zahtevi treba da budu odbijeni", kazao je tužilac.

Kada bude doneta odluka o izuzeću, obavestiće se obe strane.

Prema najavama, ročišta će biti nastavljena 11. oktobra u 10 časova.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021