Vesti
Ratni zločini

Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu

Zbog zahteva odbrane Olivera Ivanovića o izuzeću sudije Albanaca, koji je član sudskog veća, otkazana su ročišta pred Apelacionim sudom koja su zakazana za danas i sutra.
Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu
Ilustracija (Alo.rs)

Do odlaganja ročišta Oliveru Ivanoviću došlo je nakon što je sudsko veće saopštilo da Apelacioni sud nije doneo odluku o izuzeću sudije Dritona Muharemija. Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, je na ročištu ponovio da je zahtev za izuzeće lokalnog sudije podnet iz pincipijalnih razloga.

"Što se tiče odlaganja ročišta, mi to nismo želeli. Mi smo zahtev za izuzeće sudije podneli istoga dana kada smo o njegovom imenu obavešteni, to je bilo pre dvadeset dana i očekivali smo da je to su rešio. Međutim, to što sud nije rešio nije naša krivica već njihova. Mi smo bili spremni da se suđenje danas i sutra nastavi kako je planirano, ali svejdeno, za dve nedelje će se nastaviti i videćemo kako će ići", kazao je Vlajić novinarima nakon prekida ročišta

Branilac okrivljenih Burhan Mandžuni je kazao da predlog o izuzeću sudije treba biti potkrepljen zakonom jer zakon jasno definiše kada sudija treba biti izuzet, a to se, kako tvrdi, ne može desiti zbog principijalnih razloga.

"Sve sudije, bez obzira na njihovu pripadnost, na samom početku se zaklinju na pravdu. Samim tim, ja kao zastupnik oštećenih strana protivim se zahtevu iz razloga koje sam naveo"

Međunarodni tužilac Lars Unger je kazao da odbrana nije navela ni jedan pojedinačni razlog zašto bi sudija Muharemi trebalo da bude izuzet.

"Jedini razlog koji su naveli je da je on Albanac. Etnička Pripadnost sudije nije valjani razlog da isti taj sudija bude izuzet. Krivična dela u samom predmetu nisu uticala na njega, i on nije bio uključen u ovaj predmet ranije. Ne postoji ni jedan drugi razlog da on bude izuzet osim etničkog razloga i samim tim ovi zahtevi treba da budu odbijeni", kazao je tužilac.

Kada bude doneta odluka o izuzeću, obavestiće se obe strane.

Prema najavama, ročišta će biti nastavljena 11. oktobra u 10 časova.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020