Vesti
Ratni zločini

Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu

Zbog zahteva odbrane Olivera Ivanovića o izuzeću sudije Albanaca, koji je član sudskog veća, otkazana su ročišta pred Apelacionim sudom koja su zakazana za danas i sutra.
Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu
Ilustracija (Alo.rs)

Do odlaganja ročišta Oliveru Ivanoviću došlo je nakon što je sudsko veće saopštilo da Apelacioni sud nije doneo odluku o izuzeću sudije Dritona Muharemija. Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, je na ročištu ponovio da je zahtev za izuzeće lokalnog sudije podnet iz pincipijalnih razloga.

"Što se tiče odlaganja ročišta, mi to nismo želeli. Mi smo zahtev za izuzeće sudije podneli istoga dana kada smo o njegovom imenu obavešteni, to je bilo pre dvadeset dana i očekivali smo da je to su rešio. Međutim, to što sud nije rešio nije naša krivica već njihova. Mi smo bili spremni da se suđenje danas i sutra nastavi kako je planirano, ali svejdeno, za dve nedelje će se nastaviti i videćemo kako će ići", kazao je Vlajić novinarima nakon prekida ročišta

Branilac okrivljenih Burhan Mandžuni je kazao da predlog o izuzeću sudije treba biti potkrepljen zakonom jer zakon jasno definiše kada sudija treba biti izuzet, a to se, kako tvrdi, ne može desiti zbog principijalnih razloga.

"Sve sudije, bez obzira na njihovu pripadnost, na samom početku se zaklinju na pravdu. Samim tim, ja kao zastupnik oštećenih strana protivim se zahtevu iz razloga koje sam naveo"

Međunarodni tužilac Lars Unger je kazao da odbrana nije navela ni jedan pojedinačni razlog zašto bi sudija Muharemi trebalo da bude izuzet.

"Jedini razlog koji su naveli je da je on Albanac. Etnička Pripadnost sudije nije valjani razlog da isti taj sudija bude izuzet. Krivična dela u samom predmetu nisu uticala na njega, i on nije bio uključen u ovaj predmet ranije. Ne postoji ni jedan drugi razlog da on bude izuzet osim etničkog razloga i samim tim ovi zahtevi treba da budu odbijeni", kazao je tužilac.

Kada bude doneta odluka o izuzeću, obavestiće se obe strane.

Prema najavama, ročišta će biti nastavljena 11. oktobra u 10 časova.Ostale vesti

Da li će Srbija i Kosovo otvoriti tajne ratne arhive?
Srbija i Kosovo su tražili da druga strana otvori vojne arhive kako bi se saznalo gde su sahranjeni nestali ljudi iz rata 1998-99. Ali, uprkos kooperativnoj retorici, čini se da ni jedna strana to neće učiniti, piše BIRN, a prenosi BalkanInsajt.
  • 12.08.2020
Kuburović: Nećemo odustati od poternica protiv pripadnika OVK

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da Srbija neće nikada odustati od procesuiranja ratnih zločina koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad srpskim i nealbanskim stanovništom na Kosovu ’90-tih godina.

  • 11.08.2020
Godišnjica
Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.
  • 04.08.2020
Oslobođen bivši pripadnik OVK priveden u Albaniji

Albanske vlasti oslobodile su veterana bivše OVK Murteza Kastratija, pritvorenog ranije danas zbog Interpolove poternice na zahtev Beograda, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

  • 02.08.2020
Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu
Člana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.
  • 23.07.2020
Tači: Nisu me pitali o tvrdnjama Dika Martija
Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je sinoć da je završio saslišanje u Specijalnom tužilaštvu nakon četiri dana.
  • 17.07.2020