Vesti
Ratni zločini

Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu

Zbog zahteva odbrane Olivera Ivanovića o izuzeću sudije Albanaca, koji je član sudskog veća, otkazana su ročišta pred Apelacionim sudom koja su zakazana za danas i sutra.
Otkazan nastavak ročišta u Apelacionom sudu
Ilustracija (Alo.rs)

Do odlaganja ročišta Oliveru Ivanoviću došlo je nakon što je sudsko veće saopštilo da Apelacioni sud nije doneo odluku o izuzeću sudije Dritona Muharemija. Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, je na ročištu ponovio da je zahtev za izuzeće lokalnog sudije podnet iz pincipijalnih razloga.

"Što se tiče odlaganja ročišta, mi to nismo želeli. Mi smo zahtev za izuzeće sudije podneli istoga dana kada smo o njegovom imenu obavešteni, to je bilo pre dvadeset dana i očekivali smo da je to su rešio. Međutim, to što sud nije rešio nije naša krivica već njihova. Mi smo bili spremni da se suđenje danas i sutra nastavi kako je planirano, ali svejdeno, za dve nedelje će se nastaviti i videćemo kako će ići", kazao je Vlajić novinarima nakon prekida ročišta

Branilac okrivljenih Burhan Mandžuni je kazao da predlog o izuzeću sudije treba biti potkrepljen zakonom jer zakon jasno definiše kada sudija treba biti izuzet, a to se, kako tvrdi, ne može desiti zbog principijalnih razloga.

"Sve sudije, bez obzira na njihovu pripadnost, na samom početku se zaklinju na pravdu. Samim tim, ja kao zastupnik oštećenih strana protivim se zahtevu iz razloga koje sam naveo"

Međunarodni tužilac Lars Unger je kazao da odbrana nije navela ni jedan pojedinačni razlog zašto bi sudija Muharemi trebalo da bude izuzet.

"Jedini razlog koji su naveli je da je on Albanac. Etnička Pripadnost sudije nije valjani razlog da isti taj sudija bude izuzet. Krivična dela u samom predmetu nisu uticala na njega, i on nije bio uključen u ovaj predmet ranije. Ne postoji ni jedan drugi razlog da on bude izuzet osim etničkog razloga i samim tim ovi zahtevi treba da budu odbijeni", kazao je tužilac.

Kada bude doneta odluka o izuzeću, obavestiće se obe strane.

Prema najavama, ročišta će biti nastavljena 11. oktobra u 10 časova.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021