Vesti
Ratni zločini

„Osuđen uz odsustvo dokaza“

Dan nakon što je Zoran Đokić, raseljeno lice iz Peći, osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina, njegov branilac Ljubomir Pantović za RTV Kim kaže da je takva odluka suda protivna principu prava na pravično suđenje.
„Osuđen uz odsustvo dokaza“
Osuđeni Zoran Đokić (Foto Kim, RTS)

„Glavni svedok optužbe i jedini očevidac ratnog zločina za koji se sudilo Zoranu Đokiću indentifikovao je potpuno drugo lice, sa drugim ličnim podacima, kao izvršioca tog ratnog zločina. U normalnim okolnostima, Zoran Đokić ne bi ni bio optužen jer nije postojala nikakva, a posebno ne osnovana sumnja kao razlog za podizanje optužnice. Nažalost, ovde su takve okolnosti da je sve moguće, pa i da uz odsustvo dokaza u pravcu njegove krivice bude osuđen“, rekao je Pantović.

On podseća da je u toku postupka punomoćnik oštećenih porodica, mimo zakonskog roka, predložio saslušanje tri svedoka.

„Oni su navodno očevici drugog ratnog zločina koji je skrivio Zoran Đokić i koji su ćutali na njihovu štetu 21 godinu. Nisu se pojavili. Svaki građanin koji je oštećen takvim teškim krivičnim delom kao što je ratni zločin, on to prijavi. Čak i kada je Zoran Đokić pred dve godine uhapšen, obojica su rekla da su videla vest o njegovom hapšenju, a na moje pitanje: ’Što ga niste prijavili, on je na vašu štetu izvršio ratni zločin?’, odgovorili su da  „nisu ni znali da treba da prijave““, navodi Pantović.

„Ovo je jedna farsa od suđenja i mogu da kažem da zaista nema pravde za Srbe kada su u pitanju ova krivična dela na Kosovu“, rekao je advokat

Stubla: Presuda „genocidnom zločincu“

Na presudu Zoranu Đokiću juče je reagovala i vršiteljka dužnosti ministarke spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla.

„Kosovo je uzelo pravdu u svoje ruke. Presuda genocidnom zločincu Đokiću je samo početak i nije dovoljno, čak ni 12 godina, ni samo jedna osoba. Srbija i svi njeni zločinci će odgovarati za zločine protiv čovečnosti 1998. i 1999. na Kosovu“, napisala je Stubla na Tviteru.

„Niko, pa ni ministarka, ne može da ga nazove genocidnim“

Đokićev advokat Ljubomir Pantović, reagujući na ovu objavu, poručuje da niko na Kosovu nikada nije osuđen za genocid.

„Čak i da je Zoran Đokić osuđen, ta presuda nije pravnosnažna, mi imamo pravo žalbe i još uvek važi prezumpcija nevinosti, on još uvek nije kriv. Niko, pa ni kosovska ministarka, ne može da ga nazove genocidnim zločincem. Ali to je naša stvarnost“, rekao je on.

Pantović napominje da će, kada dobije pisanu presudu, uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Filipović: Apelacioni sud ima prostora za ukidanje ove presude

Pantovićeva koleginica, advokatica Jovana Filipović takođe tvrdi da u slučaju Zorana Đokića nije bilo mesta za presudu. Ona kaže da je optužnica proširena pet dana pre donošenja sudske odluke, te očekuje da će Apelacioni sud odbaciti prvostepenu presudu.

"I to verovatno jer je tužilac video da nema mesta osuđujućoj presudi. Takođe je nečuveno da očevici nisu identifikovali Zorana Đokića, počinioca krivičnog dela, a ovde imamo osuđujuću presudu. Koliko znam, Zoran je imao alibi, tako da smatram da Apelacioni sud ima sasvim dovoljno prostora da ovakvu presudu ukine ili predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje", kaže Filipovićeva.

„Srbin je kriv kad je optužen, bez dokaza“

Reagujući na presudu Zoranu Đokiću, kandidatkinja za poslanicu u Skupštini Kosova dr Rada Trajković kazala je za RTV Kim da od doslaska međunarodne misije pravosudni sistem na Kosovu ima etnički pristup rešavanju sudskih procesa.

„Srbin je kriv kad je optužen, bez dokaza. Mnogi Albanci koji su bili optuženi na Kosovu su mogli da izbegnu pravdu ili da za vreme izdržavanja kazne svoju pravdu izdržavaju po stadionima, da gledaju utakmice, da žive potpuno slobodan život. Mi vidimo, na kraju krajeva, sudske odluke oko manastira Dečani. Imamo problem sa pravosudnim sistemom, baš zato što se nikada nisu pitali odgovorni ljudi koji žive na Kosovu. Mi se u kontinuitetu suočavamo sa nečim što je suštinski nanošenje nepravde za onoga ko je srpske nacionalnosti, a koji kroz taj sistem ne može zbog etničkog momenta da dokaže svoju nevinost“, rekla je Trajkovićeva.

Podsetimo, Sudsko veće navelo je u presudi da se Zoran Đokić proglašava krivim zato što je navodno “u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih pravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisililo albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru".

Zoran Đokić uhapšen je februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Od tada je u pritvoru.

 Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022