Vesti
Ratni zločini

„Osuđen uz odsustvo dokaza“

Dan nakon što je Zoran Đokić, raseljeno lice iz Peći, osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina, njegov branilac Ljubomir Pantović za RTV Kim kaže da je takva odluka suda protivna principu prava na pravično suđenje.
„Osuđen uz odsustvo dokaza“
Osuđeni Zoran Đokić (Foto Kim, RTS)

„Glavni svedok optužbe i jedini očevidac ratnog zločina za koji se sudilo Zoranu Đokiću indentifikovao je potpuno drugo lice, sa drugim ličnim podacima, kao izvršioca tog ratnog zločina. U normalnim okolnostima, Zoran Đokić ne bi ni bio optužen jer nije postojala nikakva, a posebno ne osnovana sumnja kao razlog za podizanje optužnice. Nažalost, ovde su takve okolnosti da je sve moguće, pa i da uz odsustvo dokaza u pravcu njegove krivice bude osuđen“, rekao je Pantović.

On podseća da je u toku postupka punomoćnik oštećenih porodica, mimo zakonskog roka, predložio saslušanje tri svedoka.

„Oni su navodno očevici drugog ratnog zločina koji je skrivio Zoran Đokić i koji su ćutali na njihovu štetu 21 godinu. Nisu se pojavili. Svaki građanin koji je oštećen takvim teškim krivičnim delom kao što je ratni zločin, on to prijavi. Čak i kada je Zoran Đokić pred dve godine uhapšen, obojica su rekla da su videla vest o njegovom hapšenju, a na moje pitanje: ’Što ga niste prijavili, on je na vašu štetu izvršio ratni zločin?’, odgovorili su da  „nisu ni znali da treba da prijave““, navodi Pantović.

„Ovo je jedna farsa od suđenja i mogu da kažem da zaista nema pravde za Srbe kada su u pitanju ova krivična dela na Kosovu“, rekao je advokat

Stubla: Presuda „genocidnom zločincu“

Na presudu Zoranu Đokiću juče je reagovala i vršiteljka dužnosti ministarke spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla.

„Kosovo je uzelo pravdu u svoje ruke. Presuda genocidnom zločincu Đokiću je samo početak i nije dovoljno, čak ni 12 godina, ni samo jedna osoba. Srbija i svi njeni zločinci će odgovarati za zločine protiv čovečnosti 1998. i 1999. na Kosovu“, napisala je Stubla na Tviteru.

„Niko, pa ni ministarka, ne može da ga nazove genocidnim“

Đokićev advokat Ljubomir Pantović, reagujući na ovu objavu, poručuje da niko na Kosovu nikada nije osuđen za genocid.

„Čak i da je Zoran Đokić osuđen, ta presuda nije pravnosnažna, mi imamo pravo žalbe i još uvek važi prezumpcija nevinosti, on još uvek nije kriv. Niko, pa ni kosovska ministarka, ne može da ga nazove genocidnim zločincem. Ali to je naša stvarnost“, rekao je on.

Pantović napominje da će, kada dobije pisanu presudu, uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Filipović: Apelacioni sud ima prostora za ukidanje ove presude

Pantovićeva koleginica, advokatica Jovana Filipović takođe tvrdi da u slučaju Zorana Đokića nije bilo mesta za presudu. Ona kaže da je optužnica proširena pet dana pre donošenja sudske odluke, te očekuje da će Apelacioni sud odbaciti prvostepenu presudu.

"I to verovatno jer je tužilac video da nema mesta osuđujućoj presudi. Takođe je nečuveno da očevici nisu identifikovali Zorana Đokića, počinioca krivičnog dela, a ovde imamo osuđujuću presudu. Koliko znam, Zoran je imao alibi, tako da smatram da Apelacioni sud ima sasvim dovoljno prostora da ovakvu presudu ukine ili predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje", kaže Filipovićeva.

„Srbin je kriv kad je optužen, bez dokaza“

Reagujući na presudu Zoranu Đokiću, kandidatkinja za poslanicu u Skupštini Kosova dr Rada Trajković kazala je za RTV Kim da od doslaska međunarodne misije pravosudni sistem na Kosovu ima etnički pristup rešavanju sudskih procesa.

„Srbin je kriv kad je optužen, bez dokaza. Mnogi Albanci koji su bili optuženi na Kosovu su mogli da izbegnu pravdu ili da za vreme izdržavanja kazne svoju pravdu izdržavaju po stadionima, da gledaju utakmice, da žive potpuno slobodan život. Mi vidimo, na kraju krajeva, sudske odluke oko manastira Dečani. Imamo problem sa pravosudnim sistemom, baš zato što se nikada nisu pitali odgovorni ljudi koji žive na Kosovu. Mi se u kontinuitetu suočavamo sa nečim što je suštinski nanošenje nepravde za onoga ko je srpske nacionalnosti, a koji kroz taj sistem ne može zbog etničkog momenta da dokaže svoju nevinost“, rekla je Trajkovićeva.

Podsetimo, Sudsko veće navelo je u presudi da se Zoran Đokić proglašava krivim zato što je navodno “u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih pravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisililo albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru".

Zoran Đokić uhapšen je februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Od tada je u pritvoru.

 Ostale vesti

Uoči početka suđenja u slučaju Tači i ostali protest u Prištini, pa u Hagu
Za samo nekoliko dana, odnosno 3. aprila počinje suđenje bivšem kosovskom predsedniku i jednom od vođi OVK, Hašimu Tačiju, ali i trojici saoptuženih, takođe pripadnika iste grupe – za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99. godine. Uoči početka suđenja zakazani su i protesti, kako u Prištini, tako i u Hagu, u znak podrške vođama OVK.
  • 30.03.2023
Svedokinja: Šalja učestvovao u prebijanju i mučenju mog muža
U nastavku haškog procesa pripadniku OVK Pjetru Šalji, zaštićena svedokinja 6 izjavila je da je, u leto 1999, Šalja učestvovao u prebijanju i mučenju njenog muža u pritvoru OVK u Kukešu, u Albaniji.
  • 28.03.2023
Svedok u Hagu: Otac mi je rekao da ga je Šalja zlostavljao u pritvoru

Prvi svedok optužbe na suđenju bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji izjavio je pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da je Šalja, u leto 1999, zlostavljao njegovog oca u pritvoru OVK u Kukešu u Albaniji.

  • 27.03.2023
Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023