Vesti
Ratni zločini

Osmani: Srbija bi trebalo da traži oproštaj za zločine

Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Vjosa Osmani, izjavila je danas u Skupštini Kosova da bi Srbija trebalo da traži oproštaj za zločine počinjene na Kosovu.
Osmani: Srbija bi trebalo da traži oproštaj za zločine
Vjosa Osmani (Foto Kim)

Osmani je naglasila da niko od srpskih lidera nije spreman da klekne i traži oproštaj, prenosi Gazete Ekspres.

"Da li je Srbija spremna? Ne, veliko ne. Niko od srpskih lidera nije spreman da se pokloni i da traži oproštaj, da uradi ono što ga čini ljudskim bićem", kazala je Osmani, i naglasila kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja da glorifikuje Slobodna Miloševića.

"Predsednik Skupštine Srbije traži od Srba da ne kažu gde su sahranjeni Albanci sa Kosova, a premijerka Srbije danas kaže da su oni sišli sa planine", rekla je Osmani.

Ona je kazala da je zbog toga što Srbija ne priznaje krivicu, dijalog u ulozi taoca.

"Zbog toga što Srbija ne priznaje krivicu, dijalog je talac, nedostaje pravda, a mi ne možemo da ćutimo", kazala je Osmani.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021