Vesti
Ratni zločini

Oslobađanje Haradinaja pravda ili poraz pravde?

“Oslobađanje Ramuša Haradinaja je poraz pravde”, smatra novinar Živojin Rakočević. Analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaj kaže da je oslobađanje Haradinaja “dobra lekcija za srpsko pravosuđe”.
Oslobađanje Haradinaja pravda ili poraz pravde?
Ramuš Haradinaj danas u sudnici (Foto Kim)

Novinar Živojin Rakočević kaže da je potezom francuskog suda kojim je oslobođen Ramuš Haradinaj “bačena bomba” na mogućnost normalnog života na Kosovu.

“Poraz je veći samim tim jer ta bomba dolazi iz Francuske kojoj se mi neprestano obraćamo tražeći minimum razumevanja za naš položaj. Ramuš Haradinaj ima razorni potencijal da uništi život, institucije i mogućnost da budemo elementarno slobodni”, kaže Rakočević.

S druge strane, analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaj kaže da je oslobađanje Haradinaja “dobra lekcija za srpsko pravosuđe”.

“Ne samo za srpsko pravosuđe, već i srpske političare koji treba da dignu ruke od zahteva za izručenje državljana druge zemlje. Kada su u pitanju bilo kakva krivična dela počinjena na Kosovu, srpsko pravosuđe treba da sarađuje sa kosovskim ili međunarodnim pravosuđem”, smatra Fadilj Ljepaj.

Meštani Prištine i Gračanice različito su regovali povodom odluke francuskog suda. I dok je jedni nazivaju  pravednom, za druge je ona nepravedna ali očekivana. 

“Odluka da se oslobodi Haradinaj je dobra za sve građane Kosova bilo da su Albanci ili Srbi”, kaže stariji meštanin Prištine.

“I Srbi treba da pozdrave ovu odluku i da nastavimo da živimo i radimo zajedno kao nekada, pre rata”, smatra penzioner iz Prištine.

“To je sramota za međunarodnu zajednicu ali je ipak iluzija očekivati da ga izruče oni koji su ga stvorili”, kaže Dragan Stolić iz Gračanice.

“Prvo je oslobođen iz Haga, a sada nije izručen što pokazuje da Srbija nema prijatelje u Evropi”, kaže Rajko Trandafilovski iz Kosova Polja.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru je nakon nekoliko odlaganja konačne odluke, nakon tri i po meseca, odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja čiji se dolazak u Prištinu očekuje večeras.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021