Vesti
Ratni zločini

Oslobađanje Haradinaja pravda ili poraz pravde?

“Oslobađanje Ramuša Haradinaja je poraz pravde”, smatra novinar Živojin Rakočević. Analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaj kaže da je oslobađanje Haradinaja “dobra lekcija za srpsko pravosuđe”.
Oslobađanje Haradinaja pravda ili poraz pravde?
Ramuš Haradinaj danas u sudnici (Foto Kim)

Novinar Živojin Rakočević kaže da je potezom francuskog suda kojim je oslobođen Ramuš Haradinaj “bačena bomba” na mogućnost normalnog života na Kosovu.

“Poraz je veći samim tim jer ta bomba dolazi iz Francuske kojoj se mi neprestano obraćamo tražeći minimum razumevanja za naš položaj. Ramuš Haradinaj ima razorni potencijal da uništi život, institucije i mogućnost da budemo elementarno slobodni”, kaže Rakočević.

S druge strane, analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaj kaže da je oslobađanje Haradinaja “dobra lekcija za srpsko pravosuđe”.

“Ne samo za srpsko pravosuđe, već i srpske političare koji treba da dignu ruke od zahteva za izručenje državljana druge zemlje. Kada su u pitanju bilo kakva krivična dela počinjena na Kosovu, srpsko pravosuđe treba da sarađuje sa kosovskim ili međunarodnim pravosuđem”, smatra Fadilj Ljepaj.

Meštani Prištine i Gračanice različito su regovali povodom odluke francuskog suda. I dok je jedni nazivaju  pravednom, za druge je ona nepravedna ali očekivana. 

“Odluka da se oslobodi Haradinaj je dobra za sve građane Kosova bilo da su Albanci ili Srbi”, kaže stariji meštanin Prištine.

“I Srbi treba da pozdrave ovu odluku i da nastavimo da živimo i radimo zajedno kao nekada, pre rata”, smatra penzioner iz Prištine.

“To je sramota za međunarodnu zajednicu ali je ipak iluzija očekivati da ga izruče oni koji su ga stvorili”, kaže Dragan Stolić iz Gračanice.

“Prvo je oslobođen iz Haga, a sada nije izručen što pokazuje da Srbija nema prijatelje u Evropi”, kaže Rajko Trandafilovski iz Kosova Polja.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru je nakon nekoliko odlaganja konačne odluke, nakon tri i po meseca, odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja čiji se dolazak u Prištinu očekuje večeras.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022