Vesti
Ratni zločini

Optužnice za ratni zločin protiv okrivljenih u odsustvu: Šta savetuje advokat Vasić?

Za samo dva dana Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je dve optužnice protiv okrivljenih u odsustvu, za navodno počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva pre 24 godine na Kosovu. Pošto su objavljeni samo inicijali optuženih, advokat Dejan Vasić smatra da bi bilo bolje da se objave puna imena kako bi te osobe znale da se protiv njih vodi krivični postupak.
Optužnice za ratni zločin protiv okrivljenih u odsustvu: Šta savetuje advokat Vasić?
Advokat Dejan A Vasić (stoji) i advokat Živojin Jokanović (sedi) (Foto arhiva Kim)

U Prištini su u februaru izglasali novi Zakon o krivičnom postupku koji predviđa suđenje u odsustvu, što prema tumačenjima pravnika može da dovede do takvih razmera da se ionako spor proces povratka Srba potpuno obustavi a sloboda kretanja znatno oteža.

Advokat Dejan Vasić kaže za RTS da slučajeva suđenja u odsustvu na KiM nije bilo već dvadesetak godina.

Konstatujući da su objavljeni samo inicijali optuženih, Vasić smatra da bi bilo bolje da se objave puna imena kako bi te osobe znale da se protiv njih vodi krivični postupak.

"Možda bi osumnjičeni mogli da daju svoja saznanja o događajima za koje se terete", dodaje Vasić.

Vasić ističe da su imena na optužnicama javni podatak i da treba da budu objavljena, dodajući da je možda reč i o pokojnicima pa da treba samo dostaviti dokaz o smrti.

Vasić očekuje "poplavu" ovakvih optužnica za ratne zločine pred sudom u Prištini i zato smatra da treba objaviti puna imena kako bi se razrešile sve nedoumice.

Okrivljeni, pošto ni ne zna da je optužen, neće moći da učestvuje u tom postupku, a Vasić misli da bi takva osoba možda i došla da dokaže svoju nevinost.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je u utorak pred Osnovnim sudom prvu optužnicu u odsustvu protiv optuženog D. R., pripadnika rezervnih vojnih snaga Srbije, za "seksulno nasilje" za vreme sukoba na KiM.

Dva dana kasnije, podignuta je optužnica protiv okrivljenog C. A. u odsustvu, za navodno počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023