Vesti
Ratni zločini

Optužnice protiv OVK krajem godine

Očekuje se da prve optužnice u vezi sa navodnim ratnim zločinima OVK budu podignute krajem godine, piše Zeri, navodeći da je podizanje prvih optužnica u 2017. potvrdio Čarls Smit, jedini Amerikanac među 19 sudija Specijalističkih komora.
Optužnice protiv OVK krajem godine
Ilustracija (Foto Kim)

On je naveo da neće putovati u Hag do kraja godine pre podizanja prvih optužnica, prenosi list.

Međutim, Ehat Miftaraj iz Kosovskog pravnog instituta Kosova (KPI) rekao je da podizanje optužnica zavisi od efikasnosti Specijalnog suda, a ne od izjava Smita.

Miftaraj dodaje da će Specijalni sud vrlo brzo biti u funkciji.

"Činjenica da je Tužilaštvo već počelo da radi pre nekoliko godina i da su timovi tužilaca radili na ovom slučaju i pre uspostavljanja Specijalističkih komora je signal da će Tužilaštvo podići prve prijave odmah nakon funkcionalizacije suda", kaže Miftaraj iz Kosovskog pravnog instituta.

Stručnjak za ustavna pitanja Mazlum Baraljiu, rekao je da je kašnjenje EU u funkcionisanju Specijalnih komora neopravdano.

"Svako odlaganje zaključivanja procedura imaće direktan ili indirektan uticaj na proces izgradnje države Kosova i njenog imidža", rekao je Baraljiu.Ostale vesti

Odbrana Saljiha Mustafe završila izvođenje dokaza
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljiha Mustafe obavestila je juče sudski panel Specijalizovanih veća Kosova u Hagu da je završila izvođenje svojih dokaza u ovom predmetu.
  • 27.05.2022
Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj
Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.
  • 25.05.2022
Završava se pretraga u rudniku Štavalj
Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je za sutra planiran završetak aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnika Štavalj radi provere navoda Prištine da su tu pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.
  • 24.05.2022
Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022