Vesti
Ratni zločini

Optužnice protiv OVK krajem godine

Očekuje se da prve optužnice u vezi sa navodnim ratnim zločinima OVK budu podignute krajem godine, piše Zeri, navodeći da je podizanje prvih optužnica u 2017. potvrdio Čarls Smit, jedini Amerikanac među 19 sudija Specijalističkih komora.
Optužnice protiv OVK krajem godine
Ilustracija (Foto Kim)

On je naveo da neće putovati u Hag do kraja godine pre podizanja prvih optužnica, prenosi list.

Međutim, Ehat Miftaraj iz Kosovskog pravnog instituta Kosova (KPI) rekao je da podizanje optužnica zavisi od efikasnosti Specijalnog suda, a ne od izjava Smita.

Miftaraj dodaje da će Specijalni sud vrlo brzo biti u funkciji.

"Činjenica da je Tužilaštvo već počelo da radi pre nekoliko godina i da su timovi tužilaca radili na ovom slučaju i pre uspostavljanja Specijalističkih komora je signal da će Tužilaštvo podići prve prijave odmah nakon funkcionalizacije suda", kaže Miftaraj iz Kosovskog pravnog instituta.

Stručnjak za ustavna pitanja Mazlum Baraljiu, rekao je da je kašnjenje EU u funkcionisanju Specijalnih komora neopravdano.

"Svako odlaganje zaključivanja procedura imaće direktan ili indirektan uticaj na proces izgradnje države Kosova i njenog imidža", rekao je Baraljiu.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021