Vesti
Ratni zločini

Optužnica protiv Tasića

Međunarodni tužilac Pol Flin je podigao optužnicu protiv Darka Tasića iz Male Kruše koji se tereti da je kao rezervista Vojske Jugoslavije učestvovao u pljački i spaljivanju kuća porodice Hajdari u Maloj Kruši, ali i da je bio učesnik u spaljivanju i potapanju leševa ubijenih Albanaca u reku Drim.
Optužnica protiv Tasića
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Navodne zločine Tasić je, prema optužnici, izvršio u periodu od 25. do 27. marta 1999. godine.

"Ovo je jedna od poslednjih optužnica misije Euleksa, koji od juna više neće postojati u sadašnjem obimu i mandatu. Događaji navedeni u optužnici su nategnuta konstrukcija bazirana osključivo na izjavama svedoka, bez ikakvih materijalnih dokaza", rekao je advokat Dejan A. Vasić.

"Moj branjenik se u prvoj tački optužnice tereti za pljačku i spaljivanje kuća porodice Hajdari po izjavi jednog svedoka koji ga je, navodno, video kao sa većom grupom uniformisanih lica na kultivatoru iznosi krevete, televizore i drugo pokućstvo. U drugoj tački optužnice optužuje se da je sa drugim pripadnicima policije i vojske pokušao da uništi veći broj leševa tako što je pokušao da ih zajedno sa kamionom potopi u reku Drim, pa kad im to, navodno, nije uspelo, leševi su u polupotopljenom kamionu poliveni benzinom i spaljeni. Treba imati u vidu da je ovaj događaj istraživan od strane Unmik-a i da u reci nije pronađeno apsolutno ništa, a tek ne bilo kakvi leševi", kazao je advokat Vasić koji će danas posetiti svog branjenika u pritvorskoj jedinici u Podujevu, radi dogovoranja smernica rada na pripremi odbrane.

Advokat Vasić podseća da je ovaj predmet vrlo obiman, te da su događaji o kojima se u njemu govori već bili predmet postupka pred Tribunalom u Hagu.

Podsećamo, Darko Tasić je uhapšen u novembru prošle godine na administrativnom prelazu Brnjak koji se nalazi na putu Rožaje - Zubin Potok.


Pročitajte još:

Advokat Vasić: Tasić se branio ćutanjem
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Incident u sudnici, svedok vređao TasićaOstale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023