Vesti
Ratni zločini

Optužnica protiv Tasića

Međunarodni tužilac Pol Flin je podigao optužnicu protiv Darka Tasića iz Male Kruše koji se tereti da je kao rezervista Vojske Jugoslavije učestvovao u pljački i spaljivanju kuća porodice Hajdari u Maloj Kruši, ali i da je bio učesnik u spaljivanju i potapanju leševa ubijenih Albanaca u reku Drim.
Optužnica protiv Tasića
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Navodne zločine Tasić je, prema optužnici, izvršio u periodu od 25. do 27. marta 1999. godine.

"Ovo je jedna od poslednjih optužnica misije Euleksa, koji od juna više neće postojati u sadašnjem obimu i mandatu. Događaji navedeni u optužnici su nategnuta konstrukcija bazirana osključivo na izjavama svedoka, bez ikakvih materijalnih dokaza", rekao je advokat Dejan A. Vasić.

"Moj branjenik se u prvoj tački optužnice tereti za pljačku i spaljivanje kuća porodice Hajdari po izjavi jednog svedoka koji ga je, navodno, video kao sa većom grupom uniformisanih lica na kultivatoru iznosi krevete, televizore i drugo pokućstvo. U drugoj tački optužnice optužuje se da je sa drugim pripadnicima policije i vojske pokušao da uništi veći broj leševa tako što je pokušao da ih zajedno sa kamionom potopi u reku Drim, pa kad im to, navodno, nije uspelo, leševi su u polupotopljenom kamionu poliveni benzinom i spaljeni. Treba imati u vidu da je ovaj događaj istraživan od strane Unmik-a i da u reci nije pronađeno apsolutno ništa, a tek ne bilo kakvi leševi", kazao je advokat Vasić koji će danas posetiti svog branjenika u pritvorskoj jedinici u Podujevu, radi dogovoranja smernica rada na pripremi odbrane.

Advokat Vasić podseća da je ovaj predmet vrlo obiman, te da su događaji o kojima se u njemu govori već bili predmet postupka pred Tribunalom u Hagu.

Podsećamo, Darko Tasić je uhapšen u novembru prošle godine na administrativnom prelazu Brnjak koji se nalazi na putu Rožaje - Zubin Potok.


Pročitajte još:

Advokat Vasić: Tasić se branio ćutanjem
Tužilac traži proširenje istrage protiv Tasića
Incident u sudnici, svedok vređao TasićaOstale vesti

Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021