Vesti
Ratni zločini

Optužnica protiv jedne osobe za masakr u Izbici

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog državljanina Srbije M.A. albanske nacionalnosti, nastanjenog u Beogradu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Specijalnog tužilaštva Kosova.
Optužnica protiv jedne osobe za masakr u Izbici
Ilustracija (Foto Pixabay)

Iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da je optužnica protiv M.A. podignuta zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo rat protiv civilnog stanovništva, sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zakonom koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, trenutno sankcionisanog krivičnim delom ratni zločini uz tešku povredu iz člana 3. zajedničkog Ženevskim konvencijama, sankcionisanim članom 146. u vezi sa članom 31. Zakonika. br. 06 / L-074 Zločin Republike Kosovo.

Takođe, Specijalno tužilaštvo obaveštava da se radi o masakru u Izbici (selo u opštini Srbica u Drenici), koji se dogodio 28. marta 1999. godine u selu Izbica, opština Srbica. Istragom koja je trajala 12 meseci utvrđeno je da je okrivljeni M.A. zajedno sa još neidentifikovanim licima iz srpske policije i vojske učestvovao u streljanju 130 lica, od kojih je 12 preživelo. U fazi istrage je obezbeđeno dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je navedeni okrivljeni, u saizvršilaštvu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje se tereti.

Tokom istraga koje je vodilo Specijalno tužilaštvo, uzeti su iskazi preko 100 svedoka i žrtava ovog slučaja. Takođe, dostavljeni su i materijalni dokazi kao što su: video snimci, obdukcioni zapisnici i drugi dokazi koji dokazuju da je 28. marta 1999. godine u selu Izbica ubijeno nevino civilno stanovništvo.

Iz Specijalnog tužilaštva saopštavaju da se istraga masakra u Izbici ne završava podizanjem ove optužnice. Predmet je veći i mnogo složeniji i iz tog razloga istrage još uvek traju da bi se obezbedili drugi materijalni dokazi relevantni za potpuno rasvetljavanje ovog događaja.

Ovaj krivični predmet je već ustupljen Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje.

Okrivljeni M.A. je u istražnom pritvoru, po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda.

Podsetimo, masakr u Izbici je bio sastavni deo optužnice za ratne zločine protiv Slobodana Miloševića.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022