Vesti
Ratni zločini

Optuženi za ratni zločin Z.A. izjasnio se da nije kriv

Optuženi Z. A. u četvrtak se u Osnovnom sudu u Prištini na prvoj sednici izjasnio da nije kriv po optužbama za ratne zločine.
Optuženi za ratni zločin Z.A. izjasnio se da nije kriv
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

On je ovu izjavu dao nakon čitanja optužnice od strane specijalnog tužioca, Ade (Atdhe) Dema, prenosi Zakletva za pravdu.

Z. A. je optužen da je u periodu februar – mart 1999. godine na nehuman način mučio oštećenog B.M, maltretirao ga i naneo mu teške telesne povrede, traume i zdravstvene posledice.

Optužen je i da je učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Kamenice i okoline, da su zatim počeli da pljačkaju kuće, a potom da su ih u cilju oštećenja imovine Albanaca zapalili, kao i da je učestvovao u maltretiranju albanskih civila.

Predsedavajuća sudskog veća, sudija Valjbona Musliju-Seljimaj, (Valbona Musliu Selimaj), obavestila je strane da imaju pravo žalbe u roku od 30 dana za pobijanje dokaza i odbacivanje optužnice.

Prethodno je na ovoj sednici branilac optuženog Z. A. advokat Vasilije Arsić, predložio sudu da njegovom branjeniku ukine meru pritvora i izrekne blažu, alternativnu meru, budući da je otac troje maloletne dece i kazao je da je isti spreman da se odazove na svaki sudski poziv.

Takvom predlogu suprotstavio se tužilac Dema zbog toga što, prema njemu, optuženi Z.A, ima dokumenta Republike Srbije i postoji opasnost da će isti otići za Srbiju. Tako nešto može da ugrozi proces, pošto, prema njemu, između naše zemlje i Srbije nema pravne saradnje.

Prema rečima tužioca Deme, predlog za izmenu mere pritvora ne sme da dobije saglasnost suda zbog težine krivičnog dela.

Prema rečima advokata Arsića, otuženi Z. A. ne bi otišao sa Kosova jer bi ugrozio egzistenciju svoje porodice, jer je hranitelj i da bi bilo suludo kada bi otišao sa Kosova s obzirom na to da je svestan da nije kriv.

O ovom predlogu, sudija Musliju-Seljimaj je donela odluku i kazala da će o istom predlogu za ukidanje mere pritvora ili njene zamene nekom od drugih alternativnih mera odlučiti posebnom odlukom, ocenjujući sve okolnosti.

Prema optužnici podignutoj 28. jula 2023. godine, postoji osnovana sumnja da je optuženi Z. A, tokom rata na Kosovu, tačnije u martu 1999. godine pre NATO bombardovanja, oko 12 časova, u Policijskog stranici u Kamenici, u saučesništvu sa ostalim pripadnicima srpske policije, uniformisan u uniforme srpske policije i naoružan, prvo u centru Kamenice zaustavio oštećenog B.M. vozilom policije tipa Lada bele boje, nakon čega su iz tog vozila izašla dvojica policajaca – jedan od njih optuženi i obratili su se oštećenom sa – „Gde si UĆK“, „Gde nosiš te cigare“, „UĆK-u nosiš“.

Prema istoj odredbi, naterali su oštećenog B.M. da biciklom ide ispred njih, otprativši ga automobilom nazad do policijske stanice u Kamenici, gde je potom optuženi zgrabio oštećenog za ruku i kada su se približili stepeništu policijske stanice, optuženi je počeo da udara žrtvu gumenom šipkom, sve dok ga nije poslao u kancelariju na drugom spratu, gde je, čim ga je uveo u kancelariju, ponovo počeo da ga udara po različitim delovima tela…

Prema drugoj odredbi, postoji osnovana sumnja da je optuženi Z.A u periodu rata na Kosovu, odnosno u periodu februar – mart 1999. godine, u saučesništvu sa (drugim) pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, učestvovao u proterivanju i nasilnom raseljavanju građana Kamenice i okoline. Zatim su počeli da vrše pljačke kuća, a zatim su ih sa namerom oštećenja imovine Albanaca zapalili. Navodi se takođe da su učestvovali u maltretiranju albanskih civila.

Ovim se isto lice tereti da je izvršilo krivično delo u saizvršilaštvu „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. u vezi sa članom 11. 3KP SFR“.Ostale vesti

Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023