Vesti
Ratni zločini

Ometanje Trandafilove na konferenciji u Prištini i hapšenja

Na Kosovu boravi predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trandafilova. Ona je danas u Prištini održala konferenciju za novinare, ali je na početku obraćanja prekinuta od strane članova Socijaldemokratske partije. Predsednik SDP Dardan Malići je uhapšen.
Ometanje Trandafilove na konferenciji u Prištini i hapšenja
Sa konferencije predsednice SVK Ekatarine Trandafilove (Foto print.scr)

Na početku konferencije, predsednicu Specijalizovanih veća Kosova Ekatarinu Trandafilovu prekinuli su aktivisti SDP-a zvižducima pištaljki.

"Ovaj sud želi da promeni istoriju Kosova, čineći da je rat koji se vodio bio između dva agresora, a ne kao oslobodilački rat ovog naroda za nezavisnost i slobodu. Sudija je došla ovde kako bi dala legitimitet ovom sudu, ali njegov legitimitet više nije stvaran. Ovde je došlo do zločina od strane agresora Srbije. S toga ne možemo da dozvolimo da se u miru i tišini izveštava", kazao je jedan od aktivista SDP-a.

Ekatarina Trandafilova je nakon njihovog odlaska rekla da joj je žao i da ništa nije razumela, te ih je pozvala da se vrate.

"Verujem da su želeli da postave pitanje i on je dao neku vrstu izjave, ali bi bilo dobro da nam neko prevede. Zašto su oni otišli? Neka se vrate. Mlada gospoda su ovde dobrodošla da se vrate. Biće mi zadovoljstvo da odgovorim na njihova pitanja", rekla je predsednica Suda.

Dok je trajala konferencija za novinare, napolju je reagovala policija koja je privela aktiviste SDP-a, među kojima je bio i predsednik ove stranke Dardan Molićaj.

"Ne želim da se mešam u rad Kosovske policije, ali malo sam bila iznenađena jer ja sam imala dobru saradnju, posebno sa mladim ljudima. Ukoliko ih oslobode, oni su više nego dobrodošli", kazala je Trandafilova.

Ona je dodala da je na Kosovo došla kako bi predstavila platformu i razjasnila određena pitanja koja zabrinjavaju pojedine građane.

"Zakon određuje samo individualnu krivičnu odgovornost navodnih počinilaca. Ovaj zakon ne predviđa kolektivnu odgovornost bilo kakave organizacije, grupe, nacionalnosti ili bilo kakvog drugog subjekta", podsetila je Trandafilova.

Na konferenciji je govorila o slučajevima koji su trenutno pred Sudom u Hagu i predstojećim ročištima.

"Od 15. septembra u slučaju protiv gospodina (Saljiha) Mustafe tužilac namerava da predstavi lično 15 svedoka, ima još jedan dodatni svedok koji će se pojaviti preko video linka i odbrana razmišlja od 16 svedoka, ali može doći do promena, u zavisnosti kako će se odvijati postupak. Kao što sam rekla, g. Gucati i g. Haradinaj su već na suđenju i postupak je u toku pred sudskim većem koje čine tri sudije i jedan rezervni sudija", rekla je Trandafilova.

Govoreći o slučaju protiv Tačija, Veselija, Krasnićija i Seljimija, ona je kazala da je rad veoma intenzivan, dok se u slučaju Pjetra Šalje nije previše odmaklo.

Sekretar suda Fidelme Donlon je kazala da je Sud veoma naporno radio u protekloj godini, bez obzira na pandemiju. Ona je istakla da se prema pritvorenicima odnose sa poštovanjem, te da imaju dobre uslove, i da im se omogućavaju vreme na otvorenom, rekreativne aktivnosti, pristup biblioteci, kao i praćenje programa na televiziji i radiju. Kontakti sa porodicama su česti, kazala je ona.

"Jedinica za upravljanje pritvorom preduzima sve mere da omogući pritvorenicima da ostvare svoje glasačko pravo na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra", kazala je Donlon.

Ona je govorila i o zaštiti svedoka i žrtava.

"Zaštita žrtava i prava koja su uključena u suđenje je glavni cilj KSV-a, pogotovo žrtava koje su lično doživele štete kao direktan rezultat navedenih zločina u optužnicama Specijalizovanih veća. Žrtve mogu tražiti da učestvuju u postupku. To se odnosi na žrtve koje su direktno oštećene, kao i žrtve koje su u bliskoj vezi sa žrtvama koje su ubijene ili su oštećene", kazala je Donlon.

Predsednica suda Ekatarina Trandafilova nije mogla da odgovori na pitanje da li će biti novih optužnica, istakavši da ne zna kakvi su planovi Tužilaštva. Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021